Във Варна бе извършена първата операция на пациент по иновативен

...
Във Варна бе извършена първата операция на пациент по иновативен
Коментари Харесай

Във Варна оперираха сложно счупване с помощта на уникална 3D технология

Във Варна бе осъществена първата интервенция на пациент по новаторски взаимен план на катедрите по Анатомия и хистология с началник проф. Антон Тончев и по Ортопедия и травматология с началник проф. Димитър Райков към Медицински университет  - Варна. По плана " Пред оперативното 3D обмисляне и принтиране на след фрактурни случаи ", екип на доктор Пенев  оперира  пациентка, постъпила със комплицирано строшаване в региона на глезенната става и ходилото в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ " Света Анна ", база за образование и работа на МУ-Варна. Получените първи резултати от тази интервенция са впечатляващи и обнадеждаващи, разясняват експертите. 

Екипите на двете катедри  от МУ – Варна  са пионери в тази нова технология  в България. Първите реализирани резултати  ще накарат работещите по този план експерти да разработят и популяризират  3D моделирането като нова стъпка в лекуването на пациенти с фрактури на крайниците. 

3D принтирането е технология, която навлиза стремително в актуалната медицина. Представлява онагледяване посредством направен модел на орган от човешкото тяло. Това се употребява както за образованието на студенти  медици, по този начин и за онагледяване за обмисляне на избрани хирургически операции или корекции.

Ортопедията и травматологията е активност, в която този метод има огромна вероятност. Много от случаите с травматични фрактури, вродени или добити деформации все още се документират посредством разнообразни способи за визуализация – рентгенови фотоси, компютър томография, нуклеарно магнитен резонанс, утра тон и други Представата за казуса от тези налични сега способи е много богата, само че не цялостна във връзка с избора на действен метод,  избор на най-благоприятен  имплант,  определяне на неговите размери с  индивидуални за костта на пациента кривини или други особености. Много случаи изискват цялостно заменяне на части от кост или цялата такава, заради разнообразни предшестващи  травми или болести.

Всичко това към този момент е допустимо след 3D моделиране и принтиране на определения костен или ставен сегмент. Така този модел - копие  може да бъде на бюрото  на хирурга ортопед – травматолог  часове преди интервенцията. Той може да възнамерява всички елементи в своята интервенция авансово. Това ще понижи времето за интервенция, че изисква най-малък хирургически прорез, ще понижи потребността от потребление на интраоперативно  рентгеново облъчване, нежелано както за пациента, по този начин и за опериращия екип.

Бъдещето в тази посока е 3D принтирането да създаде изцяло дадения сегмент от засегнатата кост от биопоносими материали -  хидрокси апатит, керамика и други, което ще разреши непосредствено заменяне на избрания развален или опустошен сегмент на скелета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР