Във Върховна касационна прокуратура е получена изисканата информация от органите

...
Във Върховна касационна прокуратура е получена изисканата информация от органите
Коментари Харесай

Прокуратурата за списъка „Петков“: МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не са открили никакви доказателства срещу 8 души

Във Върховна касационна прокуратура е получена изисканата информация от органите на изпълнителната власт по отношение на извършванa инспекция по реда на член 145 от Закон за съдебната власт по отношение на предоставените от премиера Кирил Петков медийни изявления в размер от 588 страници, съдържащи изказвания за вероятно осъществени закононарушения по смисъла на Наказателния кодекс от 19 лица, оповестява от държавното обвиняване.

Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ и Национална агенция за приходите са изпратили материали, касаещи, както посочената в изявленията информация, по този начин също и материали за предприемани дейности от страна на съответния орган на изпълнителната власт във връзка с цитираните в част от изявленията лица.

След осъществен разбор на предостaвената информация се откри, че във връзка с 8 от посочените от премиера господин Кирил Петков лица Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ и Национална агенция за приходите не разполагат с данни, свързани с описаното в обществено наличните източници.

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за вероятно осъществени закононарушения от общ темперамент. По създание това значи, че досега на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са установили, в сходство със законовите си пълномощия, данни за осъществени закононарушения и/или нарушавания, които да бъдат предоставени на прокуратурата с оглед реализиране на конституционно откритите й пълномощия.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, които вероятно биха били съотносими със изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийните изявления.

По отношение на всички 19 лица е направена спомагателна информация в Прокуратура на Република България за осъществявани инспекции по реда на член 145 от Закон за съдебната власт, завършени или водени досъдебни производства.

Медийни изявления, предоставени от господин Кирил Петков, във връзка с осемте лица, посочени нагоре, макар неналичието на получени данни от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ и Национална агенция за приходите, са изпратени на способените прокуратури с оглед осъществяване на преценка налице ли са данни за вероятно осъществени закононарушения от общ темперамент.

По отношение на Н.П., някогашен изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “, през днешния ден, 08.03.2022 година, събраните материали, ведно с журналистическите публикации, са изпратени в Софийска градска прокуратура (СГП), която неведнъж е уведомила българската общност, че същият е разпитван в качеството на очевидец по следено от СГП досъдебно произвеждане със подобен предмет на този в предоставените изявления, свързани с него.

Постъпилата във ВКП информация ще бъде поетапно окомплектована и изпращана на съответните способени прокуратури.

Прокуратура на Република България припомня, че според конституционните разпореждания, изключителна подготвеност на органите на изпълнителната власт e разкриването на закононарушения. Основно обвързване на Прокуратурата на Република България е покачване на обвинявания след своевременното й известяван за събрани задоволително данни за осъществено закононарушение, по този начин също и поддържане на обвинителната теза в съда.

Борбата с престъпността е отговорност на огромен кръг от органи, както на изпълнителната, по този начин и на правосъдната власт. Евентуални дейности или бездействия от подготвеност на изпълнителната власт или други управляващи няма по какъв начин да бъдат вменени на прокуратурата, която, както бе посочено нагоре, има други пълномощия, съответно регламентирани в Конституцията и законите на Република България.

За всички следващи дейности в хода на инспекцията българската общност ще бъде навреме осведомена.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР