Във Въпросът за въглищата, написан през 1865 г., британският икономист

...
Във Въпросът за въглищата, написан през 1865 г., британският икономист
Коментари Харесай

Посланието на Glencore към планетата

Във " Въпросът за въглищата ", написан през 1865 година, английският икономист Уилям Стенли Джевънс приписва " чудотворни сили " на източника на гориво, захранващ индустриалната гражданска война. Въглищата, написа той, стоят напълно над всички други артикули. Толкова са суперсилни, че той се тревожи за следствията за Англия, в случай че свършат. Не е трябвало да се тревожи. Не единствено, че въглищата се оказаха невъзможни за привършване. Повече от век и половина по-късно най-големият източник на въглеродни излъчвания е демонски сложен за заличаване.

През 2021 година светът, който трябваше да " остави силата от въглища в предишното " по време на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP26, евентуално употребява повече електрическа енергия от въглища от всеки път, разгласи през декември Международната енергийна организация. Силата на търсенето докара цените на въглищата до рекордни равнища през октомври 2021 година Очаква се подемът да продължи и през 2022 година, не на последно място тъй като въглищата са сурогат на природния газ, чиято цена по целия свят продължава да нараства в навечерието на Нова година.
Добра вест за въглищата
Лошата вест за планетата е страхотна за производителите на въглища. С повишаването на търсенето на суровината нито една огромна западна минна компания не се е показала толкоз добре пред акционерите си през последните 12 месеца като Glencore - минната компания за рандеман на минерали и метали с пазарна оценка 66 милиарда $, която от 2018 година насам купи въглищни активи от съперниците си като Rio Tinto, BHP и Anglo American. Тихо, поради все по-мрачната известност на въглищата, основаната в Швейцария група стана един от най-решителните първенци на непопулярния минерал.

Това прави акцията на дребния активистки фонд Bluebell Capital, който се пробва да принуди Glencore да се освободи от своите въглищни активи, завладяваща опция да се изследва отношението на акционерите към въглищата.
Реклама
Само преди няколко години вложителите, изключително тези с екологични, обществени и управнически настройки (ESG), бяха на процедура единни в мнението, че огромните минни компании би трябвало да се отдръпват от най-мръсното изкопаемо гориво. Сега те имат друга позиция. Това може да е въпрос на принцип. Това също е знак за това какъв брой непостоянни могат да бъдат вложителите, когато ESG цели се сблъскват с задачата за максимализиране на финансовата възвръщаемост.

Диагнозата на Bluebell е ясна. В нея се споделя, че решението на Glencore да се придържа към някои въглищни активи до 2050 година е " морално недопустимо и финансово неправилно ". Той има вяра, че експозицията на компанията към въглища е повлякла надолу нейната оценка, засенчвайки обещаващата роля, която другите минни активи като мед и кобалт играят в революцията за чиста сила. Фондът преглежда назначението на Гари Нейгъл, едвам четвъртият основен изпълнителен шеф в 47-годишната история на Glencore след напускането на Иван Глазенберг през юни, като неповторима опция за смяна на курса. Премахването на " отстъпката за въглища " и по-нататъшното опростяване на бизнеса биха могли да вкарат спомагателни 40-45% в джобовете на акционерите, счита той.

Дотук наподобява простичко. Това, което се пропуща обаче, е неотдавнашната смяна във възгледите на вложителите по отношение на мъдростта от притежаването на въглищни активи. След като Rio Tinto стана първият огромен съперник, освободил се от въглищата през 2018 година, другите огромни в бранша, в това число Glencore, показаха проекти за ограничение или преустановяване на добива на въглища.

В средата на 2021 година Anglo-American направи най-голямата стъпка, като отдели своите южноафрикански въглищни активи в нова обществена компания - Thungela Resources. Акционерите приветстваха всяка стъпка от пътя. Тогава се случи непредвиденото. Акциите на Thungela след сложен старт нарастнаха четири пъти в границите на няколко месеца.
Реклама
Малко откакто 94% от акционерите на Glencore утвърдиха проектите й за понижаване на въглищата, изкупи дяловете на своите сътрудници в взаимното дружество с Anglo и BHP в колумбийска въглищна мина. Това ще усили общото ѝ произвеждане от към 104 млн. тона през 2021 година до 122 млн. тона в границите на две години. Вече се появиха известия, че BHP преразглежда отдръпването си от добива на термични въглища заради възходящите цени и изменящите се настройки на вложителите. Като белег на времето Bravus Mining and Resources, дъщерно сдружение на индийския конгломерат Adani Group, съобщи на 27 декември, че е на път да изнася въглища от мината Carmichael в Австралия за първи път. Групата преодоля десетилетие на опозиция от страна на еколозите, с цел да реализира плана.
Промяната идва от горната страна
Сред вложителите смяната идва от горната страна. През 2020 година BlackRock, най-големият фондов управител в света, пое ангажимент да отстрани от своя деен капиталов портфейл минни компании, които генерират повече от една четвърт от приходите си от термични въглища. Въпреки че към момента държи големи пасивни дялове във въгледобива, това беше мощен сигнал за продажба. Оттогава обаче някои вложители, в това число основният изпълнителен шеф на BlackRock Лари Финк, стигнаха до заключението, че в частни ръце активите за изкопаеми горива евентуално ще бъдат по-малко отговорно ръководени и по-непрозрачни, в сравнение с обществените пазари. Мините може да се разширят, а не последователно да се стопират, както Glencore дава обещание да направи със своите въглищни активи. Неговите бранители настояват, че това е една от главните аргументи акцията на Bluebell да е останала нечута.

В това има смисъл. И въпреки всичко, до момента в който силата на цената на въглищата прибавя милиарди към паричния поток на Glencore и джобовете на акционерите, аргументът също е самоцел. Не е ясно дали вложителите биха били толкоз великодушни, в случай че цените паднат.

Справедлив залог е, че Glencore е по-отдадена на въглищата, в сравнение с акционерите си. Докато доста хора, загрижени за изменението на климата, виждат енергийния преход като еднопосочна улица от въглищна сила, евентуално посредством природен газ, към източници на електрическа енергия с нулеви въглеродни излъчвания, компанията е прагматична. Тя преглежда въглищата като " жизненоважно гориво за преход ", изключително в Азия, където Китай и Индия обезпечават две трети от международното ползване на въглища.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Данъци и обезпечаване 1 Право 2 Данъци и обезпечаване 3 Компании 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Свят Реклама Питстоп
Glencore е права да бъде реалист. Колкото и да се тревожи светът за въглищата, доста разрастващи се страни ще избират евтината сила пред чистата, в случай че бъдат принудени да избират. Glencore споделя, че ще се освободи от въглищата, в случай че акционерите изискат това. Но очевидно избира да не го прави. Единствено съгласуваните дейности на държавните управления за облагане на въглеродните излъчвания и ново планиране на енергийни системи ще унищожат въглищата.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР