Във вълнуващ и задушевен разговор се превърна срещата с Никола

...
Във вълнуващ и задушевен разговор се превърна срещата с Никола
Коментари Харесай

Фотографът Никола Колев гостува в библиотеката

Във трогателен и радушен диалог се трансформира срещата с Никола Колев, който беше посетител в „ Лицата на Пазарджик ” за месец март в Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев ”.

От учител и шеф на учебното заведение в село Паталеница до най-новото му амплоа-фотограф, гостът се оказа космополитна персона.

Роден в Свиленград, който му е тръпка, той призна, че обича Пазарджик, където живее, а село Паталеница е в сърцето му, тъй като го зарежда с сила - да бъде измежду младите и да подхваща разнообразни начинания.

„ За мен Никола Колев е човек на действието. Такива хора, които имат гений в разнообразни области, са ренесансови и би трябвало да ги ценим и почитаме. Г-н Колев съумява да увлича хората  и това е най-голямото му достолепие ”, показа за него арх.Петър Мурджев, който бе присъстващите на срещата-разговор.

За себе си едно от „ Лицата на Пазарджик ” описа, че се увличал по фотографията още от ученическите години, а „ провинен ” да трансформира това свое занимание в занятие, била Марияна Бойрикова, някогашен шеф на Регионалната библиотека.

Тя подтикнала да направи галерия от направените от него фотографии. Активно се занимава с снимка от 2008 година, стимулиран от хубостта на вечерен Пазарджик с художественото осветяване и светещите фонтани. 

„ Фотографията е едно ужасно занимание, което ме срещна с доста хора и посетих невероятни места ”, показа Колев. Според него фотосите на Пазарджик, които прави, имат огромен заряд и са извънредно скъпи за хората, които сега живеят отвън регионалния град.

Колев е създател на поредицата „ Пазарджик-в предишното и в този момент ”, в която „ разхожда ” поколенията в еднакъв кадър, както самият той се изрази.

Има три независими изложения на тематика „ Пазарджик ”. През май 2015 година в парк „ Острова ” бе открита неговата четвърта галерия на тематика „ Пазарджик в предишното и в този момент ”. Участвал е в 6 изложения на Фотографска задруга, „ Пловдив ”, в която членува. Негови фрагменти са номинирани за присъединяване в националните изложения „ Язовирите в България ” и „ Фонтаните в България ”. Притежава редица награди от влиятелни състезания, а през 2015 година е бил награден от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов за принос в развиването на културата в Пазарджик.

Той дефинира като  изключително обичани за него фотосите с внуците му, с изключение на фотосите на Пазарджик и на Ансамбъла за национални песни и танци „ Пазарджик ”  и  на други фолклорни сформира. Има и обичана серия-„ Зимно/Тюленово/ море ”.

Литературният критик и публицист Георги К.Спасов показа за Никола Колев, че той е ярка персона в Пазарджик, доста добър учебен шеф, който „ съумя да вкара своя дух в изкуството ”, визирайки една от инициативи- детската Шекспирова театрална школа и Шекспировите театрални празници, които провежда с директорката на Младежкия дом Инна Церовска.

Водещият на срещата Милен Спасов попита Колев, в случай че е министър на образованието кои 3 неща би желал да промени, на което той отговори по този начин – „ Първо, фрагментите, тъй като както е споделил Вазов ”Училището не се гради от камъни, а учителят прави учебното заведение! ” „ Бих вкарал цветът на нацията в училището- и като учители, и като лектори ”.

Второто-да се понижи бюрокрацията и документите, която задушава шефовете на образователните заведения. И на трето място-да се подобрят материалната база и технологиите. Ако това не бъде направено, мъчно ще дойдат тези 40 000 учители, които не доближават ”, счита шефът на учебното заведение в Паталеница.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР