Във футбола има много велики фигури, но само един е

...
Във футбола има много велики фигури, но само един е
Коментари Харесай

Кралят Пеле нямал обувки за първия си мач


Във футбола има доста велики фигури, само че единствено един е бил обявяван за Краля и това е Пеле – именитият бразилец, който си отиде на 82 години.

 

Знаменитият футболист дълго време води борба с рака, само че а загуби в последните дни на 2022 година с него като че ли си отпътува и магията на играта, в която беше посветил живота си. Много е казано и изписано за изумителния му гений, невероятните достижения и безупречното му държание на терена и отвън него, само че сякаш бразилците са го споделили най-добре: „ Човекът, който вкарва такива голове, има право на величие! “.

 



Пеле е роден в оскъдно семейство с пет деца. Още от дребен рита на улицата сгъната от вестник топка, парцалена, сламена… Когато няма и топка, играят с някой портокал. На 7-годишна възраст към този момент се състезава за първия си тим „ 7 септември “ от гр. Бауру, където се преселва фамилията му.

 

Изпитва голямо отчаяние, когато не съумява да вземе присъединяване в първия формален мач, защото няма обувки – родителите му са прекомерно небогати, с цел да му купят такава екстра. Отначало го назовават Дико, преди да получи прозвището Пеле като възпитаник. Дори и той самият не знаел за какво са го кръстили тъкмо по този начин. Предполагал, че е на обичания му вратар Биле, чието име произнасял погрешно. На иврит обаче Пеле значи „ знамение “, каквото му предстояло да направи във футбола.

 

На 15 години получава званието „ артилейро “, което се дава на най-хубавия голмайстор в юношеския тим на Бауру. Оценил гения му, другар на татко му го води да си търси щастието във футбола в Сантос – промишлен и пристанищен град, близо до Сао Пауло. Пробите възхищават треньора Лула и през юни 1956 година тъмнокожият младеж подписва първия си професионален контракт със заплата 5 000 крузейро.

 

Споделял е неведнъж, че по това време тази сума била много огромна. Половината изпращал на майка си, другите 2 000 отивали за пансиона и му оставали към 500 за дребни разноски.

 

В „ Сантос “ Пеле получава титулярно място, става и голмайстор №1 в шампионата. Не след дълго стартират са идват и първите оферти от чужбина към него. Те са от „ Валенсия “ и „ Интер “, само че той остава правилен на „ Сантос “.

В четвъртфинала против Уелс (1:0) самичък вкарва гола и става най-младият голмайстор на международно състезание за всички времена.

 

Във финала с Швеция пък нови два негови гола оформят успеха с 5:2, донесла първата международна купа за Бразилия.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР