Във Франция е задействана е кризисна работна група, която да

...
Във Франция е задействана е кризисна работна група, която да
Коментари Харесай

Франция създава кризисна работна група заради сушата

Във Франция е задействана е спешна работна група, която да координира напъните за облекчение на последствията от " историческата " суша, изострена от третата рискова гореща вълна през лятото.

В съвсем всички 96 континентални провинции на Франция към този момент са наложени ограничавания на водоснабдяването, като в 62 от тях е въведена най-високата степен на паника, а метеорологичната организация Meteo-France предвижда, че през идващите седмици няма да има особени облекчения.

" Тази суша е най-тежката, записана в миналото в нашата страна... обстановката може да се резервира през идващите две седмици или да се утежни още повече ", се споделя в изказване на кабинета на министър-председателя Елизабет Борн.

Сухите условия са " злополучие " за земеделските стопани в цялата страна, както и за " нашите екосистеми и биоразнообразие ", добави тя.

Рязкото повишаване на температурите е довело до увеличение на изпарението от езерата и реките, чието равнище е спаднало тъкмо в миг, когато потребностите от напояване се усилват преди есенната годишна продукция.

Контролираният от страната снабдител на електрическа енергия EDF също трябваше да понижи производството на няколко нуклеарни централи, защото температурата на реките стана прекомерно висока, което значи, че водата, употребена за изстудяване на реакторите, не може да бъде безвредно върната в естествените водни пътища.

" Изправен пред тази историческа обстановка, министър-председателят реши да задейства междуведомствена работна група за справяне с рецесията и приканва всички да опазват водните ни запаси ", обявиха от кабинета ѝ.

В изказването обаче не се преглеждат възходящите рецензии по отношение на изключенията, които са били предоставени на голф стадиони, на които е позволено да продължат да поливат зелени площи даже в регионите, които в този момент са в спешна подготвеност за засушаване.

Няколко други европейски страни също издадоха предизвестия за съществени засушавания, като тази седмица Европейски Съюз прикани членовете си да употребяват наново пречистените градски отпадъчни води за пресъхналите ферми на континента.

Кризата породи опасения, че реколтата от зърнени и други култури ще пострада, което ще докара до в допълнение повишение на цените на храните, които към този момент се повишават частично заради разстройствата, породени от продължаващата инвазия на Русия в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР