Във Франция днес започна делото срещу четирима подсъдими за убийството

...
Във Франция днес започна делото срещу четирима подсъдими за убийството
Коментари Харесай

Започна делото срещу четирима подсъдими за убийството на френски свещеник

Във Франция през днешния ден стартира делото против четирима подсъдими за убийството на възрастен френски духовник, намушкан с нож пред олтара на църквата си - едно нахлуване, което потресе Франция, съобщи Ройтерс.

Отец Жак Амел водеше утринната литургия през юли 2016 година, когато двама нападатели нахлуха в църквата, принудиха го да коленичи и след това прерязаха гърлото му. Нападателите по-късно бяха убити от полицията.

Четиримата подсъдими са упрекнати в съучастничество в нападението и "престъпно сдружаване с терористи ".

Прокурорите настояват, че мъжете, които са родом от Франция, са поддържали контакт с нападателите.

Трима от мъжете се явиха на подсъдимата пейка в съда в Париж. Преди делото техните юристи обявиха, че те са почтени, съобщи радио "Франс eнфо ". Четвъртият обвиняем, който съгласно прокуратурата се е свързал с нападателите от Сирия и ги е насърчил да убият свещеника, е съден задочно.

Американските въоръжени сили оповестиха, че четвъртият обвиняем, който те описаха като висшестоящ войник от "Ислямска страна ", е бил цел на удар покрай град Мосул в Ирак през 2017 година, само че не споделиха дали той е бил погубен.

Убийството на свещеника Амел беше първото ислямистко нахлуване против черква в Западна Европа и се случи единствено 12 дни откакто тунизиец, заклел се във честност на "Ислямска страна ", вряза камиона си в група хора, празнуващи френския народен празник на 14 юли 2016 година При тази офанзива починаха 84 души.

Папа Франциск назова Амел страдалец.

Повече от 230 души бяха убити в серия от ислямистки офанзиви сред 2015 година и 2017 година във Франция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР