Във фоайето на сградата на община Стара Загора отт днес

...
Във фоайето на сградата на община Стара Загора отт днес
Коментари Харесай

Експонираха копие на космически спътник в сградата на община Ст. Загора

Във фоайето на постройката на община Стара Загора отт през днешния ден може да се види копие на галактическия сателит „ Интеркосмос България – 1300 “. Той ще бъде част от особено основан паметник, напомнящ на жителите и гостите на града за галактическата популярност на Стара Загора.
 Община Стара Загора
Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за галактически проучвания и технологии при Българската академия на науките и Астрономическа обсерватория „ Юрий Гагарин “. Идеята се осъществя с поддръжката на общината и Търговско-промишлена палата.

Реализацията на начинанието стартира през 2021 година, когато се навършват 40 години от изстрелване на спътниците. Проектът е дело на архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - началник на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за галактически проучвания на Българска академия на науките в Стара Загора, която играе решаваща роля за реализирането на програмата „ Интеркосмос България-1300 “. Това оповестиха от общината.
 Община Стара Загора
Дарителска акция сплоти старания на разнообразни компании и персони, които прегърнаха концепцията. В края на 2021 година, служащи от предприятието „ Хранинвест ХМК “ - Стара Загора транспортираха копието на спътника „ Интеркосмос България – 1300 “ от постройката на Института за галактически проучвания и технологии при Българска академия на науките  за професионална реституция. След реставрационните действия, копието, което чака своето монтиране в специфичния паметник в парк „ Артилерийски “, е оптимално доближено до действителния тип на спътника в годината му на основаване.  

Цялостният план е съвременен и интерактивен , а основателите са уверени, че ще бъде атрактивен обект за визити, напомнящ за един от туристическите слогани на града - „ Стара Загора – център на Вселената “.
 Община Стара Загора
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР