Във финансово отношение изминалата година беше лоша за почти всички.

...
Във финансово отношение изминалата година беше лоша за почти всички.
Коментари Харесай

The Economist: Неочакваните икономически победители на 2022-а

Във финансово отношение миналата година беше неприятна за съвсем всички. Инфлацията от 10% на годишна база в целия богат свят понижи приходите на семействата. Инвеститорите изгубиха, защото международните фондови пазари се сринаха с 20%. И въпреки всичко това неприятно вкупом показване крие огромни разлики: някои страни са се справили изненадващо сносно. Изданието разгласи Гърция за най-добре представилата се, а Германия за най-лошо представилата се страна съгласно постиганите резултати през 2022 година.

Списание събра данни за пет стопански и финансови индикатора от 34 страни, класирайки страните съгласно триумфа на всеки от тези индикатори, обединявайки ги в общ резултат. Рейтингът обаче сервира редица изненади.

Изданието проучва о пет стопански и финансови индикатора - Брутният вътрешен продукт, ценови нива, дълбочина на инфлацията, борсови резултати и обществен дълг, като за първи път отдавна главният фокус е върху Средиземноморието. Португалия и Испания демонстрираха позитивни резултати, до момента в който Гърция оглави класацията. Въпреки политическия безпорядък, Израел също съумя.
 Гърция чака втора поредна рекорна година за задграничните вложения
Гърция чака втора поредна рекорна година за задграничните вложения

През първата половина на 2022 година тяхната стойност към този момент доближава 75% от ПЧИ, пристигнали в Гърция през 2021 година

Германия обаче изостана - макар относителната непоклатимост. А балтийските Естония и Латвия, които през 2010 година бяха приветствани за бързите си промени, изцяло потънаха на дъното.

Първият индикатор е този за растежа на Брутният вътрешен продукт, който нормално е най-хубавият индикатор за икономическо здраве, като Норвегия и Турция се показват добре. Ирландия също имаше мощна година, до момента в който Брутният вътрешен продукт на Америка, в противен случай, е лъжливо слаб: за статистиците е мъчно да кажат на хората въздействието на големите пакети от тласъци.

Вторият индикатор е какъв брой са се трансформирали цените от края на 2021 година Някои страни демонстрираха много ниска инфлация: да вземем за пример в Швейцария потребителските цени се покачиха единствено с 3%. Благодарение на мощната валута Централната банка реагира бързо на покачването на цените при започване на тази година. Страните с не-руски енергийни източници също се показаха над междинното, като Испания, която получава газ от Алжир.

Третият индикатор е инфлацията. The Economist е пресметнал в инфлационната кошница на всяка страна каузи на стоките, които са нарастнали с повече от 2% през последната година. Това е знак за това до каква степен инфлация е пуснала корени и затова е предвестител за нейния спад през 2023 година

Например в Италия потребителските цени са се повишили с 11% тази година, само че " единствено " две трети от нейната инфлационна кошница е надхвърлила откритите граници. Инфлацията в Япония също има всички шансове да изчезне. Проблемът очевидно е във Англия: всички артикули в нейната кошница бързо нарастват, отбелязва материалът.
 За европейските акции, тази година може да стане най-лошата от 2008-а насам
За европейските акции, тази година може да стане най-лошата от 2008-а насам

Очакванията са за мощен спад на Stoxx Europe 600

Изданието напомня още, че икономическото богатство на жителите зависи освен от цените в магазините. Струва си да се обърне внимание на пенсионните спестявания и портфейлите от акции. " Кошмарна година за този тип вложения в някои страни ", се отбелязва в публикацията.

Например акциите в Германия и Южна Корея се сринаха тази година с съвсем 20% - два пъти повече, в сравнение с в Америка. Шведските спаднаха още по -силно, само че в Норвегия борсата единствено пораства през настоящата година. Такова е и Обединеното кралство, чейто фондов пазра е доминиран от " скучни " и постепенно разрастващи се компании, които изплащат дивиденти в сложни стопански времена.

И най-после, последният индикатор е делът на чистия обществен дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт.

" В кратковременен проект държавните управления може да се опитат да закърпят икономическите пукнатини посредством увеличение на разноските или, назад, посредством понижаване на налозите. Въпреки това дългът може да пораства в това време, което значи, че фискалните гайки още ще би трябвало да бъдат затегнати в бъдеще, отбелязва списанието.

Германия е отделила към 7% от Брутният вътрешен продукт за подкрепяне на жителите при енергийните разноски - т.е. съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт се е повишило. Други страни са решили да не харчат парите си за това. И по този начин, в страните от Южна Европа държавният дълг постепенно, само че понижава.

Според The ​​Economist през 2023 година икономическият напредък на Южна Европа към този момент няма да бъде толкоз впечатляващ: бързото застаряване на популацията и високите задължения ще се отразят. Въпреки това има признаци, че в Америка и Обединеното кралство високата инфлация най-сетне ще отслабне и те ще се повдигнат в класацията, обобщава тематиката публикацията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР