Във фейсбук са обявени сборни пунктове, в София той е

...
Във фейсбук са обявени сборни пунктове, в София той е
Коментари Харесай

В 10 града се надигат в защита на Пирин

Във фейсбук са оповестени сборни пунктове, в София той е при метростанция НДК, паметника Алеко, на бул. Витоша в 18.30 ч., а тръгването в 19.00 ч.

Шествието ще премине по бул. Витоша до църквата „ Света Неделя “, от там по бул. "Дондуков " до Министерски съвет, след това по бул. "Цар Освободител ", през градинката пред Народен спектакъл.

Организаторите на митинга напомнят, че на 28 декември Министерски съвет "отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „ Пирин “ с няколко корекции в неговия проект за ръководство! " Те акцентират "какво е значимо да знаем за това решение ":

1. То е взето макар импортираните над 1000 писмени мнения и над 100 000 писма от жители от целия свят в отбрана на парка.

2. То погазва Закона за предпазените територии и европейската инструкция за естествените местообитания.

3. То заплашва едно от най-ценните естествени места в България.

4. То дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и огромно строителство в Пирин.

5. В него липсва предложение за втори въжен превоз.

6. То не е в изгода за локалните общности, тъй като всеки организационен проект, признат въз основа на тези промени, ще бъде противозаконен.

7. То не взема решение казуса с монопола на стопанската активност в региона.

8. То не взема решение проблемите с изключителната държавна благосъстоятелност, подбудени от систематичните нарушавания на концесионера на зона Банско.

9. То не взема решение казуса с презастрояването и ниските цени на парцелите.

10. То основава юридически безпорядък.

Протести с изключение на в София са проведени и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Според основателите - обединението "За да остане природа в България " решението на Министерски съвет отслабва отбраната на Пирин като отваря порти за изсичане на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст сред 100 и 500 години.

Уникалните еко системи на Пирин и изключително вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки типове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат единствено там и по този начин Пирин има най-голямата централизация от такива типове в България, акцентират природозащитниците.

Периодично митинги организират и локални хора от Банско, Разлог, Симитли. Те се сплотяват против "зеления рекет " и се афишират изрично за разширението на ски зоната над Банско. В този град и през днешния ден ще стачкуват против опитите да се спре развиването на региона.

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против ?

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР