Във фермите на ЕС има над 8,1 милиона кошера, показват

...
Във фермите на ЕС има над 8,1 милиона кошера, показват
Коментари Харесай

Всеки десети кошер в Европа е български: Защо тогава пчеларите са недоволни?

Във фермите на Европейски Съюз има над 8,1 милиона кошера, демонстрират последните на Евростат за пчеларската промишленост в Европа. От информацията разбираме, че на национално равнище Румъния има 1,5 милиона кошера във ферми, което е повече от всяка друга страна в Европейски Съюз. Италия и Гърция регистрират по 1 милион кошера във ферми и Испания 0,9 милиона кошера.

В България кошерите за пчели също са 0,9 милиона, което демонстрира, че всеки десети кошер в Европейския съюз е български. Защо тогава пчеларите у нас постоянно са недоволни и излизат на митинги?

" Основната причина за недоволството на българските пчелари е ниската изкупна цена на меда, дребното купувачи и огромното съществуване на вносна продукция, най-много от Украйна, само че " маскирана ", сякаш е от Полша и Румъния ", обявиха за Money.bg от Българската пчеларска развъдна асоциация (БПРА).
 Пчелар: През последните месеци виждам 350% оскъпяване на меда от производителя до щанда
Пчелар: През последните месеци виждам 350% оскъпяване на меда от производителя до щанда

Любомир Илчовски, производител на мед и създател на компания и онлайн магазина " Медони ", пред Money.bg - за българския мед и пчеларството

Пчеларите у нас са недоволни от вноса на украински пчелни артикули, които съгласно тях не дават отговор на условията на Европейския съюз и се продават доста по-евтино спрямо българската продукция.

" Да, може и всеки десети кошер в Европа да е български, само че това по никакъв метод не трансформира обстоятелството, че цените на нашите производители се подбиват, както у нас, по този начин и в чужбина ", разясняват още от БПРА.
 Снимка 614387
Източник:

Пчеларите споделят, че през последните няколко години да отглеждаш пчели в България все по-често е губене на време, поради непрекъснато падащите изкупни цени на меда и непрестанните проблем пред българския пчелар, свързани с високите цени на консумативите.

Пчеларите са " гръбнакът на земеделието "

Симеон Тодоров е ръководител на " Клуб на пчеларите №1 ". Той е безапелационен, че българският мед е един от най-качествените в света, а че пчеларите като цяло са " гръбнакът на земеделието ".

" България като релеф, географско състояние и потребни изкопаеми е неповторима страна. Ние имаме над 4800 билки и по тази причина сме били водеща пчеларска страна в предишното. И в този момент произвеждаме първокласен мед от висок клас, само че сме жертва на интернационален напън и ниски изкупни цени ", споделя Тодоров.

Средната изкупна цена на българския мед на едро е сред 3,20 и 3,80 лв. на кг. За съпоставяне, преди 3-4 години, след като прочее са и последните данни на Евростат за кошерите, е била 6 лв. и нагоре.

" В цяла Европа приходите от опрашване са над 34 милиарда евро. В същото време европейците ръководещи дават единствено към 30 милиона евро за развиване на пчеларството. Наистина смешна сума ", добавя Симеон Тодоров.

Българският мед да бъде предпазен артикул

Едно от главните условия на пчеларите у нас е българският мед да  отбрани името си по образеца на странджанския мед и мановия мед.

" По този метод ще има система за следене на вноса, износа, бутилирането и етикетирането. "

На 5 април 2023 година Европейска комисия отговори на Европейската гражданска самодейност (ECI) " Спасете пчелите и фермерите! ", като съобщи, че " приоритет е да се подсигурява устойчивото потребление на пестициди и възобновяване на природата. "

Според Брюксел смисъла на опрашителите в селското стопанство в Европейски Съюз е решаващо средство за гарантиране на продоволствената сигурност на Европа и в битката със загубата на биологично многообразие.

На този декор българските пчелари се надяват европейските институции да стартират да наблюдават по-стриктно за " нелоялни търговски практики " и да поддържат бранша с повече дотации.
 Да изградиш бизнес, който носи $40 милиона годишно единствено с един артикул: история за един лют мед
Да изградиш бизнес, който носи $40 милиона годишно единствено с един артикул: история за един лют мед

Продуктът е превзел 2,5% от пазара на мед в Съединени американски щати, който е на стойност 1 милиард долара
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР