Във ферма в Родопите на 1100 метра над морското равнище

...
Във ферма в Родопите на 1100 метра над морското равнище
Коментари Харесай

И това е България: Ароматът на слънцето

Във плантация в Родопите на 1100 метра над морското ниво семейство отглежда 150 млеконадойни крави и се трансформира в най-големият шеф в региона. Годишно получават 50 000 евро дотации и от Европейски Съюз, споделя в собствен репортаж Дойче веле.

Амбицията им е да се конкурират с европейските си сътрудници.

Илиян Ненов ръководи бизнеса дружно с брат си. През последните години двамата напълно са модернизирали фермата, построили са и нов краварник.

„ Субсидиите доста оказват помощ, всичко вършим по план по европейска стратегия, в случай че не са те, няма да има такива упоритости “, разяснява Илиян.

Всяка една от техните крави дава годишно по към 4000 литра мляко. Изданието прави съпоставяне с Германия, където по този начин наречените „ турбо крави “ дават двойно повече.

Кравите се доят два пъти дневно, а в краварника работят шест души – фермата е най-големият шеф в Равногор.

Собствениците споделят, че разпореждат по-големи очаквания на биволите, тъй като биволското мляко може да се преработва за моцарела и носи двойно по-големи облаги от кравето. Но означават, че работата с биволите е много по-трудна.

„ Може с повече биволици, само че не го вършим, тъй като нямаме хора, които да доят и също по този начин се доят доста по-трудно, в сравнение с кравите. “ прецизира съсобственикът - Борис.

Фермата е най-важният снабдител за мантрата в селото. По-рано стотина дребни стопани са носили тук млякото си, в този момент има единствено седем огромни ферми.

Според личната й реклама, мантрата създава единствено създава единствено специфични сирена. Нейните артикули съдържат горски плодове или узряват шест седмици във вино

„ Разширяваме типовете артикули, които създаваме, с цел да си разширяваме пазара и вероятно да излезем по-осезателно на европейския пазар.

Дотам има да се извърви още път. Мантрата продава сирената си в българските курорти и огромните градове – основно в магазини за деликатеси. Там един кг сирене коства към девет евро – много висока цена за страна, в която междинният приход е 500 евро.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР