Във фармацевтичния сектор има огромна аномалия, заяви пред бТВ бившият

...
Във фармацевтичния сектор има огромна аномалия, заяви пред бТВ бившият
Коментари Харесай

Стефан Константинов: Има нелегални практики с лекарствата, мафията инфилтрира хора във властта

Във фармацевтичния бранш има голяма особеност, съобщи пред бТВ някогашният здравен министър доктор Стефан Константинов.

„ За да липсват медикаменти аргументите са най-различни - външните, свързани с COVID-19 и спиране на доставките, неналичието на първични материали, евакуиране по финансови аргументи от пазари, обири, законен и незаконен износ. “ – сподели той в предаването „ Лице в лице “.

„ Има нещо сбъркано. Имаме ли във фармацевтичния бранш незаконни практики? Да, оказаха се медикаменти, които са изписани по Здравна каса за онкоболни и бяха засечени в други страни. Лекарства, които е трябвало да се създадат на онкоболни не са им давани, касата ги е платила, а те са препродадени. “ - разяснява Константинов.

Той е безапелационен, че единствено огромна група може да аргументи сходен дефицит на медикаменти.

По думите му, мафията инфилтрира хора във висшите ешелони на страната.

Вече втора година не може да тръгне централизираният електронен търг за лекарства, акцентира той. Междувременно НЗОК губи 100 млн лева всяка година, тъй като не заплаща едни и същи цени за едни и същи медикаменти на едни и същи лечебни заведения.

По отношение на формулата за реекспорта на медикаменти, която е изменена със закон, той означи, че ексминистърът Асена Сербезова е инициирала този развой. По думите му, когато е променян законът, тя е била началник на Агенцията по медикаментите, била е и консултант на министъра.

П одумите му, мафият подхваща вендета против хората, които ѝ се опълчват.

„ Ние сме най-бедната страна в Европа, а плащаме най-вече пари за медикаменти – 759 $ на глава на популацията. Това ни подрежда във водещите позиции, зад нас са Австрия, Испания, всички скандинавски страни. Разходите за медикаменти в НЗОК порастват стремглаво. За 10-годишен интервал има 316% нарастване, а инфлацията за този интервал е 37%. За онколекарствата е 800% растеж по каса. “ – означи той.

По думите му голямата част, която хората доплащат 66% са за медикаменти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР