Във Facebook 40% от профилите на деца са публични, което

...
Във Facebook 40% от профилите на деца са публични, което
Коментари Харесай

80% от децата тормозени по интернет

Във Фейсбук 40% от профилите на деца са обществени, което довежда до редица проблеми за тяхната сигурност, изключително при завишаване на възрастта им при регистрация, каквато е елементарната процедура.

Тези данни бяха показани пред първото потомство цифрови родители от Георги Апостолов, координатор на Центъра за безвреден интернет по време на първата Родителска среща „ От нас зависи! “. Събитието се проведена от Теленор в партньорство с Центъра за безвреден интернет, Асоциация Родители и уеб сайтът „ Майко Мила! “ и провела се този уикенд в Sofia Event Center.

“През последните шест години доста се усилва тормозът към деца, както в интернет, по този начин и отвън него. Изследването сочи също, че над 80% от децата през последната година са получавали известия в цифровото пространство, които са ги тормозили, като най-голям е процентът при децата от 9 до 11 години – 86%. Само 57% от родителите, обаче, дават отговор, че децата споделят с тях при сходни случаи “, сочат показаните от Георги Апостолов резултати от проучване на Центъра за безвреден интернет.

„ 80% от децата декларират, че знаят по какъв начин да качат лично видео наличие в интернет и ние не би трябвало да ги стопираме да се изявяват, само че би трябвало да ги срещнем с рисковете, които това носи след себе си и да се възползваме от наличните принадлежности, които ще засилят тяхната сигурност “, добави той.

„ Децата сред 8 и 14 години са най-застрашената група консуматори в интернет пространството, заради нежната си възраст и липса на житейски опит. Най-често случаите с кибертормоз са свързани с деца, живеещи в проблематична фамилна среда или в семейство, в което има липса на надзор и заинтригуваност за това какво се случва с техните деца, до момента в който са пред компютъра. Фактът, че детето е в прилежащата стая към този момент не е задоволителен, с цел да сме спокойни, че всичко е наред, в случай че в стаята има компютър “, съобщи комисар Явор Колев, шеф на отдел „ Трансгранична проведена престъпност “ към ГДБОП, разказвайки пред родителите за „ Педофилите в интернет “.

„ Статистиката сочи, че най-малко 1% от популацията е формирано от педофили или хора, които имат полов интерес към деца. Това за България значи над 50 000 индивида, от които би трябвало да пазим децата си “, добави той.

Какво би трябвало да знаем за децата си и по какъв начин да бъдем сполучливи цифрови родители, какви са заканите в онлайн общуването и защо децата употребяват обществените мрежи бяха единствено част от горещите тематики, показани пред първото потомство цифрови родители.

Яна Алексиева, изпълнителен шеф на Асоциация Родители и Жюстин Томс, експерт с богат опит по онлайн медии и онлайн маркетинг, преведоха родителите през необятните глъбини на онлайн пространството и им показаха опциите и заканите, а Деян Благоев, шеф на Bulbera, успокои страховете им, като показа елементарно решение за надзор - първото българско приложение за таблети и смарт телефони Protect Your Kid.

Бяха дискутирани още по-актуални за родителите тематики като ранното полово образование и по какъв начин да поддържаме връзка пълноценно с децата си. Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен шеф на Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве, и Михаил Стефанов, основател на онлайн платформата „ Мини Машини “, дадоха препоръки на родителите по какъв начин да споделят по-ефективно със своите деца и да схващат по-добре техните потребности и безредици.

Съобщение за медиите Младият влогър Крис Захариев пък описа по какъв начин основава наличието, с което забавлява неговите над 55 хиляди млади фенове в YouTube.

А за край Евелина Павлова, основател на първата младежка платформа „ Тийн стейшън “, сплотяваща мрежа от учебни медии, и Екатерина Михайлова, механически шеф на българската ИТ компания Маджио, посветиха родителите в тайните на най-необятните занимания – младежкото творчество и игрите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР