Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС -

...
Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС -
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС

Ваучерите за храна също ще се таксуват с Данък добавена стойност - това реши болшинството с гласуваните на първо четене промени в Закона за налога върху добавена стойност. Изискването е по отношение на евродиректива, за неприлагането на която страната ни е застрашена със наказания.

Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е с Данък добавена стойност да стартират да се таксуват доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година.

От претекстовете излиза наяве, че ще бъдат наранени компаниите издатели, а не работодателите, чиновниците или крайните търговски консуматори.

От партия „ Възраждане “ се възпротивиха на тези промени. Депутатът Цончо Ганев съобщи:

„ Бизнесът смята, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за Данък добавена стойност ще бъдат сложени в неравностойно състояние от една страна. Надявам се сред първо и второ четене да бъде преразгледано мнението за ваучерите, защото това визира голяма част от работещите “.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „ ИТН “ уточни:

„ Естествено, че би трябвало да пазиме националните ползи, само че когато в България оперира с ваучери един интернационален оператор на ваучери и когато единствено в една страна като България този интернационален оператор ще има разнообразни условия да оперира, не считам, че е доста обикновено целият български народ да заплаща една глоба, която може да ни бъде наложена по контракт, който към този момент сме подписали “.

И посочи:

„ Така, че оттук насетне ще има Данък добавена стойност за ваучерите, в случай че се гласоподава и на второ четене “.

С признатите на първо четене промени в закона за Данък добавена стойност депутатите взеха решение още да се вкара нулева ставка от Данък добавена стойност при доставка на артикули и услуги за задачите на въоръжените сили.

Създава се и опция за поправяне на неправилно фактуриран Данък добавена стойност при влезнал в действие инспекционен акт.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР