„Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни,

...
„Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни,
Коментари Харесай

Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България

„ Вътрешното ползване от ден на ден се задоволява от първични материали и храни, създадени в България. При млечните артикули стойностите доближават над 90%, а 99% от хлебната промишленост е с помощта на родните производители “. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Цветан Димитров по време на честването на Деня на хранителната индустрия.



Той добави, че от 2009 година земеделската и хранителната индустрия имат позитивно външно комерсиално салдо, което нараства с всяка минала година. През 2016 година 1,2 млрд евро повече храни и аграрни артикули са изнесени от страната, в сравнение с са импортирани. Зам.-министър Димитров уточни, че се следи нарастване на предлагането на храни вътре в страната, като това е трайна наклонност, която демонстрира, че българският бизнес в хранителната промишленост стартира да има резистентен позитивен тренд.

„ Нашите храни са задоволително качествени и са желани от производителите в Европа. За това приказва събитието, че над 75% от износа на храни и аграрни първични материали е ориентиран към страните в Европейския съюз “, сподели още доктор Димитров.

Заместник-министърът акцентира, че през последните години се следи усилена взаимна работа сред страната и бизнеса. Пример за това е импортираният в Народното събрание Закон за храните, който балансира сред свободните пазарни връзки и държавното администриране и надзор. Той е направен от всички представители на българската хранителна промишленост с помощ от Министерството на земеделието, храните и горите, Българската организация по сигурност на храните и Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Заместник-министър Цветан Димитров връчи награди на отличените в състезанието „ Хранително-вкусова промишленост-фирмени нови артикули и технологии “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР