Вътрешният министър заяви, че има много работа по случая, работи

...
Вътрешният министър заяви, че има много работа по случая, работи
Коментари Харесай

Пет дни след убийството на Нотариуса - нови разкрития за влияние в съдебната система

Вътрешният министър съобщи, че има доста работа по случая, работи доста интензивно, непрекъснато, на 100%. Събират се обстоятелства и доказателства, които на момента следва да се проучват и да бъдат прикрепени или отхвърлени към версиите.

" Считам че колкото по-малко приказваме, толкоз по-голяма е вероятността да задържим причинителя ", сподели министърът. Той обаче удостовери, че Божанов действително е работил като медиатор и е решавал и създавал проблеми на жители със правосъдната система. Повече детайлности по случая вътрешният министър отхвърли да даде, с цел да не попречи на следствието.

Има ли обвързван с Мартин Божанов частен клуб за магистрати в София?

Според следствие на Антикорупционния фонд той е осъществявал връзка с прокурори против възнаграждение - за решение на проблеми на клиенти на обвиняването. Фондът демонстрира записи на серия от диалози, които разкриват кои са " помагачите " с въздействие в правосъдната система. Разследващият публицист Николай Стайков споделя за частен клуб за магистрати в столичния квартал " Гео Милев ", който се намира наоколо до към този момент закрития Специализиран съд.

" До мен е достигала информация от висши магистрати, които са ми удостоверили, че има такова нещо. За страдание нашият опит да изкараме това нещо нескрито, не се получи, тъй като с цел да осветиш една история, трябват очевидци, документи или записи ", съобщи Николай Стайков - проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд. " Въпреки опитите ни успяхме да намерим подобен очевидец ", споделя той пред.

Според проверяващия публицист клубът е бил ръководен от починалия Божанов .

Намираме въпросното заведение затворено. В него се влиза само с магнитна карта. Навсякъде е обозначено с табели, че става въпрос за частен клуб.

Обектът е охраняван с камери, стъклата са затъмнени и на всички места са спуснати щори.

" Собствеността е на компания, която не е на Мартин Божанов, само че от няколко висши магистрати, които желаят да останат анонимни, те ми споделиха, че персонално от него са получавали картите или знаят за техни други сътрудници, които персонално от него са получавали картите. Мисля, че Божанов няма съвсем нищо на негово име ", сподели Николай Стайков - проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд.

Според проверяващия публицист мястото е употребявано за неофициални връзки с магистрати от приблизително и високо равнище. За момента остава мистерия кои лица с въздействие в правосъдната система са посещавали клуба.

" В момента при следствени дейности, в случай че някой желае да си свърши работата в прокуратурата, щом имаш система за достъп с карти, това значи, че имаш читател. Имаш някакъв запис. Някъде се записват влизанията - излизанията ", изясни Николай Стайков.

Оказва се, че кръгът, гравитиращ към Божанов взе участие в аферата " Осемте джуджета " , където беше осветена скица за въздействие в правосъдната система. Сред главните фигури в следствието на антикорупционния фонд са Петьо Петров - Еврото и някогашната му брачна половинка Любена Павлова. Един от пострадалите Илия Златанов споделя, че е виждал Мартин Божанов в правосъдната зала по едно от делата, които е водил против някогашната жена на Петьо-Еврото по отношение на финансови искания и запори за малко над 2,8 милиона лв..

" По мое дело в градския съд, където не беше допускан помощник от АКФ, присъстваше Божанов или неговия юрист, който водеше мемоари и упражняваше напън и върху други съдии както при мен на апелативния съд, когато завоювах следващото дело беше се обадил арбитър от градския съд да упражнява напън да се анулира решението и да се смъкна дори от масива ", споделя предприемачът Илия Златанов.

Той печели делото на втора инстанция. " След това разбрах, че Любена живее в негов апартамент на същия адрес, на която беше изтезанието ", споделя Златанов. По думите му ролята на Божанов по това дело е било да е окаже напън върху съдиите в употребява на Любена.

Според предприемача сред Божанов и героя от " Осемте джуджета " Петьо Еврото е имало спор.

" По непотвърдена информация Еврото и Божанов са имали физически конфликт пред офиса на Божанов. Това става, когато се разделиха с Любена и тя взе всичките активи на Еврото ", споделя още Златанов и заключава: " Където има огромни пари, няма обич. "

На въпрос каква е била връзката на Любена Павлова с починалия Божанов и бил ли е той в миналото предпазен очевидец от Министерство на вътрешните работи, вътрешният министър отхвърли да даде подборности.

" Не мога да ви дам такива детайлности. Дори и да е бил предпазен очевидец, аз няма по какъв начин да го знам това нещо дали този човек е бил предпазен неизвестен или какъвто и да е очевидец по някакво дело ", съобщи Калин Стоянов.

Според предприемача Златанов по този начин наречените " брокери " в правосъдната власт с изключение на връзки употребяват и други способи.

" Има няколко дузини кошаревски очевидци чартърен. Ако някой разрови в архивите на съда ще види, че един очевидец се явява годишно по 50-60 каузи ", сподели Илия Златанов - предприемач.

" Да просъществуваш толкоз дълго време в една такава система без да имаш едно повдигнато обвиняване или една сериозна инспекция демонстрира едно несъмнено равнище на отбрана до къде е стигала уповавам се да разберем ", уточни още Николай Стайков - проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд.

За Илия Златанов сагата " Осемте джуджета " продължава от 2019 година и към момента краят й не се вижда. Петьо Петров изчезна в края на май тази година. Къде се намира досега не е ясно. А по убийството на Нотариуса пети ден проверяващите работят интензивно.

  разкрива първите измами на Нотариуса когато журналистът Лора Крумова демонстрира част от закононарушенията, зад които се твърди, че стои Божанов. В началото жертвите му били главно възрастни хора.

Годината е 2004 година Тогава 87-годишният Бай Слави губи дома си с подправена покупко-продажба. Възрастният мъж имал 102 кв. м. апартамент в центъра на София. Жилището му е продадено на човек, който дядото не познава - точно Мартин Ангелов Божанов.

" Бях в градинката пред блока. Каза ми, че е от полицията и да си дам паспорта ", показа мъжът.

Потърпевшият вижда негова фотография за първи път в районното. Екипът ни открива Божанов. На въпрос какво желае от възрастния човек, едвам не прегазва оператора ни. Нотариусът, направил покупко-продажбата - Слави Крашевски, не изключи самият той да е измамен.

Втората жертва от това време е жена с онкологично заболяване. Чрез имотна машинация тя губи апартамент от 75 кв. м. През ноември 2003 година отпътувала за Съединени американски щати. Докато била в чужбина, домът ѝ е продаден на Мартин Божанов.

По информация на NOVA още тогава лицето имало 3 страници досие за многократни измами. Бил е пуснат и за интернационално търсене. И в този случай жилищната продажба е направена от същия нотариус - Слави Крашевски.

Друга жертва на Нотариуса е 76-годишната Илка, която е с първа степен на неработоспособност. Жената даже не подозирала, че жилището ѝ е продадено. Пред камерта на NOVA споделя, че Мартин е внук на брат ѝ. Във подправените докемунти написа, че бабата и синът ѝ дават право на Божанов да продаде дома им самичък на себе си, като дамата може да живее там, до момента в който е жива. И в тази договорка присъединяване има нотариус Слави Крашевски.

Делото стартира през 2004 година, до през днешния ден обаче Мартин Божанов - Нотариуса не е наказан. Прокуратурата съобщи, че малко преди да го убият били подготвени да му издигнат обвиняване. Изнудваната и заплашвана от Мартин Божанов-Нотариуса арбитър Владислава Цариградска има информация, че в създаването на ГДБОП, дружно с данните за незаконна група, в която взе участие той, има данни и за участващи магистрати, разкри самата тя в изявление за bTV. Дело, по което работи, е причина да попадне в полезрението на Божанов. Пет години тя и фамилията ѝ живеят в боязън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР