Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков излезе с отворено писмо

...
Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков излезе с отворено писмо
Коментари Харесай

Бойко Рашков зове Гешев да отмени отказа да се образува дело срещу депутат от ГЕРБ, нарушил карантината -

Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков излезе с отворено писмо до основния прокурор Иван Гешев във връзка отхвърли на държавното обвиняване да проверява депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев за нарушение на карантината за COVID-19.

Случаят е от началото на годината, когато Министерство на вътрешните работи заяви, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолираност, се е явил като юрист по каузи в Районния съд във Варна. В писмото на Рашков Балачев е показан с буквите си, само че е обявена парламентарната група, чийто депутат е той.

Бойко Рашков упреква Гешев, че изказванията му влизат в ослепителен дисонанс с дейностите на прокуратурата. 

Ето цялостния текст на отвореното писмо на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков до основния прокурор Иван Гешев:

Г-н Гешев,

Появата на Ковид - 19 принуди законодателя да одобри съответни решения за попречване разпространяването му и отбрана живота и здравето на жителите, едно от които са промените на чл.355, ал.1 и ал.2 Наказателен кодекс. Още тогава Вие обществено декларирахте, че това ще бъде Ваш приоритет: „ Мога да уверя, че прокуратурата ще направи всичко допустимо, с цел да подведе под отговорност всички, които слагат в риск здравето освен на близките, само че и на околните си...Вярвам, че българският съд в най-скоро време ще постанови първите си неоправдателни присъди “.

Пандемията беше всекидневно във фокуса на публичното внимание, включително предмет на проучване, a данните за броя инфектирани и умряли предизвикваше паника. Същевременно анализът за 2020 година демонстрира, че за закононарушения по член 355 Наказателен кодекс са постановени 1000 правосъдни акта, от които: 389 неоправдателни и 11 оправдателни присъди; 346 съглашения. По 7 каузи е наложено дейно, а по 146 - условно отнемане от независимост на подсъдими, болшинството от които са работили в европейски страни и са се завърнали в България поради пандемията.

От страницата на прокуратурата станаха известни голям брой съответни случаи, като следните:

- лице на 41 година е наказано на 3 месеца отнемане от независимост и санкция от 10 000 лв. за нарушение на карантината, като пазарувал от хранителен магазин в с. Христо Даново;

- На 15.05.2020г. Районният съд (РС) - Варна е осъдил лице на 3 месеца условно отнемане от независимост за нарушение на карантината, като бил открит също в магазин.

Смъртоносната заплаха на болестта е причина в интервала 31.03.2020г. – 31.03.2022г. Министерство на вътрешните работи да извърши 1 707 274 инспекции дали лица с наставления от Регионална здравна ревизия (РЗИ) съблюдават наложителната изолираност или карантина, и да се образуват 4885 досъдебни производства (ДП).

В несъгласие със декларираното от Вас, господин Гешев, прокуратурата прояви неоправдана приемливост към извършител на разпоредбите за карантиниране.

На 21.02.2022 г. Вие, а на 01.03. т. година и Софийска градска прокуратура (СГП), сте сезиран от Министерство на вътрешните работи за преценка да стартира ли следствие за закононарушение по член 355, алинея 2 Наказателен кодекс и да се снеме ли имунитета на Б.Н.Б. - депутат от Политическа партия „ ГЕРБ “. На 26.01.2022 година той е диагностициран с Ковид-19 и РЗИ – Варна го е сложила под 10-дневна изолираност за лекуване в домашни условия до 04.02.2022 година, за което е известен.

На 27.01.2022 година в Първо РПУ - Варна е подаден лист от РЗИ с карантинирани лица, измежду които и господин Б. При инспекция е открито, че в периода на карантина той е взел участие като юрист в правосъдни съвещания от 26.01.2022 до 04.02.2022г. на районен съд – Варна, Оценка за съвместимост – Варна и Апелативен съд – Варна. Въпреки че е бил инфектиран, господин Б. е нарушил законовите правила и съзнавайки, че е притежател на болест с тежки последствия, е контактувал с безграничен брой жители и е сложил в риск живота и здравето им, като:

Първо, посещавал е обществени мероприятия:

- на 31.01.2022 година в гр. Варна е участвал на конференция на народни представители от Политическа партия ГЕРБ – Съюз на демократичните сили ;

Второ, взел участие е като юрист в открити правосъдни съвещания (о.с.з.) по каузи в районен съд – Варна, Окръжен съд (ОС) – Варна, Административен съд – Варна:

- На 27.01.2021 година – в о.с.з. по н.а.х.д. № 2085/2021 година на Административен съд – Варна, първи тричленен състав;

- На 31.01.2022 година – в о.с.з. по гр.д. № 20213100502655 на Оценка за съвместимост – Варна, IV- ти състав;

- На 01.02.2022 г – 09:30ч., в о.с.з. по гр.д. № 3937/2020г. в районен съд – Варна, 17-ти състав, траяло от 9:30ч. до 10:11ч., дружно със страните, процесуалните им представители, вещо лице;

- На 01.02.2022 година - 10:45ч. - в о.с.з. по н.о.х.д. № 28.2021 година на районен съд – Варна, 2-ри състав;

- На 01.02.2022 година – 13:30ч. - в о.с.з. със очевидци по
н.ч.х.д. № 2039/2020 година на районен съд – Варна, 2-ри състав;

- На 01.02.2022 година - 14:30ч. в о.с.з. по нохд. № 20213110201916 на районен съд – Варна, 5-ти състав. Видно от протокола, категорично декларирал: „ аз бях болен от Ковид до през вчерашния ден ”;

- На 02.02.2022 година – 15:00ч. се явил в о.с.з. по н.ч.х.д. № 2021310201230 на районен съд – Варна, 32-ри състав дружно със очевидци.

Трето, на 03.02.2022 година, той не се е явил в с.з. в 14:30 ч. по н.о.х.д. № 2514/2019 година на районен съд – Варна, 36-ти състав.

В молба до съда е показал като уважителна причина „ влошено здравословно положение ” и е приложил лабораторно проучване с позитивен тест за Ковид-19.

Очевидно прокурорите са приели, че е осъществено закононарушение по член 355, алинея 2 Наказателен кодекс, само че са прекратили преписката на 28.03.2022 година на съображение член 24, алинея 1, т. 1 Наказателно-процесуален кодекс, като са оценили действието за малозначително (чл. 9, алинея 2 НК). Те са пренебрегнали съществени условия, рефлектиращи върху публичната заплаха на действието, а други са изтълкувани превратно и едностранчиво. Превръщайки се в „ бранители ” на господин Б., те са приравнили многократните и демонстративни нарушавания на карантината като,,инцидентна демонстрация ”. Затова,,услужливо “ не разясняват, че господин Б. се е явил на седем правосъдни заседания; премълчават, че на 31.01. е взел участие в пресконференция; пренебрегнали са инспекцията на ОДМВР и изпратените им материали. Ако тези обстоятелства бяха разисквани, изводът за малозначителност на действието би бил неосъществим.

За да обосноват непременно липса на социална заплаха, прокурорите са приели, че:

- с нарушение на закона националният представител от ГЕРБ е преследвал „ общественополезната цел “ - да не се отсрочват и бавят правосъдните каузи!

- „ негативното засягане на публичните връзки с това действие е очевидно нищожно “, не оправдава наказателна принуда, а дейностите му са „ в интерес на правораздаването “!

Повече от ясно е, че:

- многократното нарушение на предписанията за изолираност от заразоносител не е държание в интерес на правораздаването, още по-малко на обществото, и е отвън обсега на член 9, алинея 2 Наказателен кодекс (явна незначителна социална опасност);

- на обществени места господин Б. е сложил в риск от заразяване депутати, жители, чиновници, магистрати, юристи, участниците в правосъдни каузи, публицисти. Изводът за липса на нездравословни последствия опонира на закона, тъй като по член 355 Наказателен кодекс е инкриминирано нарушаването на правила, ограничения и други, свързани с пандемия със смъртни случаи;

- аргументът, че при пандемия „ общественополезната цел ” не е обвързвана със опазване на здравето и живота на жителите от болест със смъртоносна болест, а с неотлагане и бързо разглеждане на делата от съдилищата, е явно преднамерен, опонира на здравия разсъдък, логиката и закона;

- личността и характеристичните данни на господин Б. са бонифицирани за сметка на доста по-висши човешки богатства –живота и здравето на хората, които са съществени права и обект на засилена отбрана (чл. 28 и чл.52, ал.3 КРБ).

Г-н Гешев, Вашите изказвания опонират на пасивното Ви държание и актовете на прокурорите. За уеб страницата,,Епицентър “ /14 април 2020 г./ също заявявате:,,…За мен водещо в тази обстановка е… битката за здравето и живота на жителите, като редом се вземат всички възможни…икономически ограничения за времето, когато болестта ще отмине. Войната в този момент е за живота и здравето… “. Вие явно сте се съгласили с отхвърли да се образува Директива за птиците, макар неналичието на условия, изключващи незаконния темперамент и публичната заплаха на действието на господин Б., а следва да отмените неправилния акт по силата на член 126, алинея 2 Конституция на Република България. В противоположен случай юридическата общественост и жителите остават с усещане, че прокуратурата не познава законите или в несъгласие с чл.6, ал.1 и 2 Конституция на Република България не ги ползва еднообразно по отношение на всички жители. Специалното отношение към господин Б. спрямо други към този момент наказани извършители на карантината е ослепителен образец за потъпкване правилото на тъждество, който Ви задължава да третирате всички еднообразно без оглед съответната персона и участие в партия. Народният представител е подложен в привилегировано състояние от Вас, няма да търпи наказателни последствия, макар признанието на прокурорите, че е осъществено квалифицирано закононарушение.

Видно е, че прокуратурата не е изпълнила главната си функционалност да притегля към отговорност причинители на закононарушения (чл. 127, т. 3 КРБ), без значение дали са депутати от ГЕРБ. Постановените актове са несъвместими с правилата на правовата страната (справедливост, господство на правото и закона), откакто се толерират правонарушители, включително поради политическа принадлежност.

Ето за какво, господин Гешев, моля да упражните законните си пълномощия и постъпите като Главен прокурор!

Бойко Рашков

(министър на вътрешните работи)

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР