Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си колега Крум

...
Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си колега Крум
Коментари Харесай

Демерджиев прати на Крум Зарков списък с 35 затлачени дела

Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си сътрудник Крум Зарков описи с каузи, които съгласно службите на Министерство на вътрешните работи са затлачени в прокуратурата. " Делата са с публичен интерес ", уточни Демерджиев пред Българска национална телевизия в сряда и добави, че в Министерство на вътрешните работи няма информация за придвижването на тези производства.

Справките с преписките са получени, удостовери през вчерашния ден Зарков пред bTV. Той уточни, че ще сезира Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) за всяко от делата в листата. ИВСС може да ревизира срочността на работата на прокурорите, само че не и какво са свършили всъщност по производствата. Главният прокурор в това време е подал доклада си за първите 6 месеца на годината пред министъра на правораздаването и пред Висш съдебен съвет и следва той да бъде разискван. Тогава се чака да бъде питан за забавянето на преписките, само че дежурният му отговор е, че той е елементарен админ в прокуратурата и всичко е в ръцете на наблюдаващите прокурори.

В двата листата, пратени от Министерство на вътрешните работи на Министерство на правосъдието, има общо 35 случая, научи " Сега " от свои източници в двете министерства. В единия са преписки от ГДБОП, а в другия - от националната полиция.

Сред преписките има и такава за установени нередности по плана IGB - Междусистемната газова връзка Гърция-България. Преписката е изпратена в прокуратурата през септември 2021 година и досега няма данни какво се е случило по нея. Друга кореспонденция е за престъпления от чиновници на националното тол ръководство, свързани с контракта сред пътната организация и " Капш трафик ", поради който неотдавна Сметната палата уличи АПИ в куп нарушавания. В листата е и делото " Хемус ".

Друга кореспонденция е за проведена незаконна група с присъединяване на лица от Агенция " Митници ". Прокурорът (по делото е работил спецпрокурор) е изискал да му бъде направена информация на придвижването ѝ през януари 2021 година и от този момент в Министерство на вътрешните работи няма данни какво се случва по проблема. В различен случай на закритата към този момент спецпрокуратура е обвързван с дървената мафия, а трети е за злоупотреби с евросредства за така наречен къщи за посетители.

Преписките, пратени от Министерство на вътрешните работи в Министерство на правосъдието, нямат директна връзка с основния прокурор Иван Гешев. Дори да се одобри, че има закъснение, то прокуратурата постоянно ще се " измъкне " с оправданието, че става дума за каузи с фактическа и правна трудност, за които ѝ би трябвало доста време. Освен всичко за забавянето отговорност може да се търси от съответния наблюдаващ прокурор, работил по преписката, а след това и от директния му шеф, само че доста мъчно от Гешев, без да се потвърди някаква методичност в забавянето на производствата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР