Вътрешният министър Бойко Рашков обяви в парламента, че назначените от

...
Вътрешният министър Бойко Рашков обяви в парламента, че назначените от
Коментари Харесай

Рашков не открил дипломата на Гешев в Академията на МВР, от ВСС му я отказали

Вътрешният министър Бойко Рашков разгласи в Народното събрание, че назначените от него проверяващи не са разкрили дипломата на основния прокурор Иван Гешев в Академията на Министерство на вътрешните работи, а от Висшия правосъден съвет му отказали да му я покажат. Аргументът за отхвърли бил, че тя е оповестена на уеб страницата на Висш съдебен съвет.

" Ние дипломата там не я намерихме и не я намерихме на никое място, аз желаех от Висш съдебен съвет да проверим в неговото персонално кадрово дело и ми беше отказано ", съобщи от парламентарната естрада Рашков. Той уточни в отговор на депутата от ИБГНИ Николай Хаджигенов, че не счита инспекцията си за приключена, тъй като не може да отговори на поставения въпрос. По думите му от оповестената тапия на уеб страницата на Висш съдебен съвет има заличени персонални данни, тъй че той не приема това за доказателство. Рашков сподели още, че няма изясненост дали е имало публично позволение за упражняване на стаж от страна на Гешев.

" Извърши се инспекция от три министерства, МОН, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правораздаването дали Иван Гешев е минал едногодишния на практика стаж, или не. Установихме при инспекция, назначена от мен, в Академията, че Гешев е постъпил като курсант във факултета " Държавна сигурност ", компетентност " Защита сигурността на Народна република България ", на 15 септември 89-та ", съобщи от трибуната Рашков. " Там е траял образованието си, откакто две години по-късно е закрита тази компетентност. Той е минал към идващия факултет " Народна милиция ". Учил е 5 години, 10 семестъра и е положил изпит по наказателно право и углавен развой на 6.6.1994 година, по гражданско право и развой същата година и по специфични дисциплини. Постъпил като действен служащ в престъпния отдел в районно ръководство в столицата. Впоследствие е назначен за помощник-следовател в Националната следствена работа в края на 1994 година ", изнесе обстоятелствата Рашков.

 Министърът на образованието: Няма проблем с юридическата тапия на Иван Гешев Виж още

" Искахме да изясним в кадровото му дело - допустимо ли е стаж без позволение на вътрешния министър тогава и без единодушието на ръководителя на съответната следствена работа ", добави Рашков и сподели, че председателстващият Висш съдебен съвет не му дал тази опция. Бойко Рашков разяснява, че не е наясно дали министърът на правораздаването има право да ревизира детайлности за стажа на Гешев.

Междувременно преди ден министърът на образованието съобщи обществено, че проблем с дипломата на основния прокурор няма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР