Вътрешният министър Бойко Рашков направи коментар пред медиите, след като

...
Вътрешният министър Бойко Рашков направи коментар пред медиите, след като
Коментари Харесай

Бойко Рашков: 30-40% от парите за Хемус са насочвани към ГЕРБ

Вътрешният министър Бойко Рашков направи коментар пред медиите, откакто два часа беше разпитван в Софийската градска прокуратура поради негово изявление в изявление за БНР, в което показва, че знае къде са отишли парите предопределени за строителството на Автомагистрала "Хемус ". Малко по-късно от Софийски градски съд излязоха с информация за извършения разпит, а от партия ГЕРБ изпратиха позиция до медиите.

"От средствата, които са отделени за строителството на обособени лотове на Автомагистрала "Хемус ", не всички пари са отивали за самото строителство. Колкото предплатено са превеждани на някои от компаниите, показали се като строители на автомагистрали, са отделяни сред 30 и 40% от тях, които са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата изиска да ѝ я кажа, и аз им я споделих през днешния ден, това е политическа партия ГЕРБ ", сподели Бойко Рашков пред медиите.

По делото за пране на пари, предопределени за градежа на автомагистралата, досега има един обвинен, Борислав Колев, който е арестуван за непрекъснато в ареста.

По думите на Рашков задача на прокуратурата е "да потвърдят тези пари, че дефинитивно са били получени от представители на тази политическа партия - за мен няма никакво подозрение, че това е пътят на парите ".

Вътрешният министър уточни още, че е декларирал на прокурора, който е водил разпита му, че няма доверие на държавното обвиняване.

"И съм изцяло уверен, че в случай че кажа съответни обстоятелства и задълбоча напълно, тази информация ще отиде към Борисов, а той, нищо чудно, в един миг да стане цел на самата прокуратура ", добави той.

Рашков добави, че прокуратурата не е обърнала внимание на няколко други материали, завършени от Министерство на вътрешните работи и изпратени със мнение да се образува досъдебно произвеждане.

"От началото на декември до сегашен ден нямаме отговор от прокуратурата взела ли е решение и какво е то ", изясни вътрешният министър.

На въпрос дали се опасява, че прокуратурата ще предприеме дейности по отношение на него поради това, че разкрива пред медиите информация от следствието, министър Рашков съобщи, че не се опасява от това.

"Защото за мен истината по отношение на този случай, който съм дефинирал като "престъплението на века ", е нещо доста по-важно, в сравнение с моята персонална сигурност ", разяснява министърът.
 Бойко Рашков
Малко по-късно от Софийската градска прокуратура излязоха със известие

във връзка разпита на вътрешния министър, като обявиха:

"Разпитът се организира по общия ред, като по искане на очевидеца Рашков не беше изработен видео- и звукозапис на същия. По време на разпита му в постройката на СГП през днешния ден Б. Рашков в качеството си на очевидец не уточни никаква конкретика, в това число не уточни съответни лица и места, на които вероятно да са излъчени и/или укривани парични средства, предмет на следствие по делото. Свидетелят Бойко Рашков дефинира изявленията си пред БНР като "политически: и съобщи, че "не могат да бъдат други ".

Разследването ще продължи според авансово контури от екипа от наблюдаващи прокурори проект за събиране и инспекция на доказателства ", споделят от обвиняването.

От партия ГЕРБ също изпратиха до медиите своя позиция , в която декларират:

"За следващ път Бойко Рашков лъже и хвърля в публичното пространство обвинявания без да уточни доказателства за тях! Ето за какво ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека потвърди изказванията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си!

Бизнесът банкрутира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, приходите на пенсионерите се оказаха по - ниски от обещаните, а Рашков за следващ път се пробва да отклони публичното внимание от проблемите на деня, с дейни мероприятия, тъй като по този начин му е наредил началникът му Румен Радев ", споделят от ГЕРБ.

Миналата седмица стана ясно,

че прокуратурата ще призове министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като очевидец по следствието за градежа на автомагистрала "Хемус ". Това заяви представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Причината за претенции разпит е изявление на Бойко Рашков от 23 декември, в което той декларира, че знае къде са отишли парите за градежа на автомагистралата.

От думите на Петрова стана ясно, че с изключение на за пране на пари, прокуратурата следи и още едно следствие - за данъчно закононарушение. Тя изясни, че евентуално това е предикатното закононарушение. От държавното обвинявания показаха още, че до този миг от Министерство на вътрешните работи не са дали никакви данни за придвижването на парите. Ето за какво прокуратурата се надява известните на Бойко Рашков обстоятелства да бъдат закрепени като доказателства по делото.

Разследва се още активността на редица физически и юридически лица, за които има данни за съпричастност при прехвърлянето на парите от първичното комерсиално сдружение, адресат на средствата, през медиаторите от така наречен "фирми бушони ", до вероятните крайни получатели, изясни още прокурор Петрова.

Тя напомни, че обвиненият Борислав Колев на няколко пъти е отказал да даде пояснения пред органите на Министерство на вътрешните работи, а по време на разпита пред наблюдаващите прокурори е изразил подозрения по отношение на работата на чиновниците на Главна дирекция "Борба с проведената престъпност ". Едва на 21 декември, при разпит, обвиненият е дал пояснения, акцентирайки данни за съответни физически лица, търговски сдружения и места, имащи отношение към вероятно осъщественото закононарушение.

"В рамките на разпита си обвиненият изиска преустановяване на досъдебното произвеждане против него, като категорично съобщи, че не се признава за отговорен ", сподели още тя.

От своя страна заместник-градският прокурор Иво Илиев добави, че вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде свикан като очевидец по законовия ред, а неговата информация би могла да докара до покачване на обвинявания към по-широк кръг лица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР