Вътрешните правила за работната заплата са основен трудов стандарт и

...
Вътрешните правила за работната заплата са основен трудов стандарт и
Коментари Харесай

Какво представляват вътрешните правила за работна заплата


Вътрешните правила за работната заплата са главен трудов стандарт и вътрешен акт на предприятието, посредством който се регламентира организацията на работната заплата в предприятието. Какви са задачите на тези правила, кой ги провежда и при какви условия могат да бъдат изменени, дава отговор Тодор Капитанов.

Когато хората стартират да се интересуват за елементи по отношение на заплащането си на работа като да вземем за пример на какъв интервал се прави то, би трябвало ли да се получават предплатени заплащания или напряко цялата заплата, какви са спомагателните хонорари в предприятието и по какъв начин се разпределят те, в по-честите случаи работещите търсят тази информация в трудовите си контракти. Не постоянно обаче тази информация е изцяло разказана там.

Всеки работещ би трябвало да знае, че работодателят му е длъжен да изготви вътрешни правила за работна заплата, който следва да бъдат налични за служащите и чиновниците и оповестени на видно място, тъй че всеки в предприятието да може да ги види когато и да е . Именно в тези вътрешни правила за работна заплата са детайлно разказани отговорите на въпросите по отношение на разпределението и заплащането на главните и спомагателните трудови хонорари и други

 istock istock
Във вътрешните правила за работната заплата наложително се включва информация по отношение на:

- общите положения за организацията на работната заплата в предприятието;

- установяване и систематизиране на средствата за работна заплата;

- установяване на минимални стойности или на диапазони на главните заплати по длъжностни нива;

- редът и методът за установяване и изменение на спомагателните трудови хонорари.

Както към този момент стана ясно, вътрешните правила за работната заплата са наложителен вътрешен акт на предприятието, посредством който се регламентира организацията на работната заплата в предприятието. Задължението предприятията да създават свои вътрешни правила за работната заплата, произтича от наредбите в Наредбата за договаряне на работната заплата и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

 istock istock
Вътрешните правила за работната заплата се създават от упълномощени за това експерти и се утвърждават от работодателя. Правилата следва да бъдат в сходство с наредбите на Кодекса на труда, както и на други законови и подзаконови нормативни актове, групови трудови контракти и съглашения по работната заплата.

Описаното във вътрешните правила за работна заплата имат за цел да конкретизират въпросите за заплащането в предприятията по този начин, че да стане допустима и разбираема тяхната практическа реализация.

При състояние че в обещано дружество и организация на служащите и чиновниците под формата на сдружаване в синдикална организация, то според законовите условия на Кодекса на труда, тя има право да взе участие в подготовката на плановете на всички вътрешни актове , които се отнасят до трудовите връзки, за които работодателят наложително ги поканва. В това число влизат и плановете за вътрешните правила за работна заплата.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР