Вътрешни облицовки“, Покриви“ и Строително дърводелство“ - това са част

...
Вътрешни облицовки“, Покриви“ и Строително дърводелство“ - това са част
Коментари Харесай

Защитени от държавата: Кой са новите уникални специалности в списъка на МОН?


„ Вътрешни облицовки “, „ Покриви “ и „ Строително дърводелство “ - това са част от новите специалности, които Министерството на образованието и науката (МОН) предлага от идната образователна година.

В Професионална гимназия по превоз и енергетика „ Хенри Форд “ учат над 1000 възпитаници. Един от тях споделя пред bTV, че „ най-интересното нещо са моторите и счита с това да се занимава “.

Една от предпазените специалности е „ Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника “. В идващия месец учениците тук ще учат устройството и. Предстои да се инсталира и ескалатор. Обучението е и в класна стая, и в сервиз на компания.

„ Получават стипендии и имат подписани, в която организират своето дуално образование. Догодина в XII клас ще бъдат три дни във компанията и два дни в учебно заведение “, изяснява Таньо Стойчев, шеф на ПГТЕ „ Хенри Форд “.

Недостигът на фрагменти в някои браншове, пресмятат от бизнеса. Повечето от новите оферти за предпазени специалности са в бранш „ Строителство “.

„ От една страна понижават хората, които работят в тази сфера, от друга - потребността от тях се усилва непрекъснато. Започват все по-нови и по-нови планове, градежи и. Тук ще загатна и демографския проблем в страната “, изяснява и Антоанета Кацарова, шеф на център за професионално образование към БСК.

За да стане една компетентност „ предпазена “, би трябвало да бъде препоръчана от бизнеса и отрасловите министерства. И да не се учи допълнително от 4 учебни заведения у нас.

„ За всички възпитаници, които са признати за образование в тези специалности, се дава финансова поддръжка - и за учебните заведения, и за учениците. Другият значим детайл е, че с минимум девет ученика, което е едно съвсем индивидуализирано образование “, изяснява и Ваня Тивидошева, шеф на дирекция ПОО.

А специалностите „ Дърводобив “, „ Механизация на горското стопанство “ и „ Логистика на товари и услуги “ евентуално ще попаднат в различен лист - този на специалности с предстоящ. Гласуването им следва.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР