Вътрешен одит ще извърши проверка на процедурите по избор на

...
Вътрешен одит ще извърши проверка на процедурите по избор на
Коментари Харесай

Вътрешен одит на СО ще проверява сигнала на Бонев за ``източването на милиони`` от осветлението на София |

" Вътрешен одит " ще извърши инспекция на процедурите по желание на реализатори за ремонт и създаване на улично осветяване в София, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, оповестиха от пресцентъра на Столичната община. В обсега на инспекцията ще се включат и направените възлагания на разнообразни действия и заплащанията им досега.

„ Приблизително една и съща е средната цена, която се заплаща от общината, на всяка от двете компании, които дават отговор за уличното осветяване в София ", заяви зам.-кметът по превоз на Столична община Кристиан Кръстев в отговор на обвиняванията от самостоятелния общински консултант Борис Бонев, че. 

В студиото на bTV Бонев, съобщи, че Софийска община е сключила контракти за улично осветяване на цени, които десетократно надвишават пазарните, и даде елементи по  " скандални контракти " за 74 млн. лева. 

От Столична община изясняват, че общата оценка в договорите за улично осветяване съдържа два детайла – единият е цените за създаване и главен ремонт, а другият – цените за поддръжка.

По думите на зам.-кмета Кръстев комерсиалната тактика на едната компания е била да даде по-високи цени за създаване и по-ниски за поддръжка на уличното осветяване, а на другата – противоположната – по-ниски цени за създаване и по-високи за поддръжка.

Това изяснява разликата в единичните цени на двете компаниите, които са определени да поддържат и построяват уличното осветяване на територията на Столична община, сподели Кръстев.

Той обясни, че по негово искане към договорите са подписани и анекси, с които компаниите одобряват да понижат цените, при които са маркирани основни разлики.

„ Когато видях финалното класиране и това, че едната компания е заложила на тактиката да има по-високи цени за създаване и по-ниски за поддръжка, а на другата – по-високи за поддръжка и по-ниски за създаване, поканих компаниите и ги помолих да си понижат цените, в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете компании има анекс, в който цените са им понижени ", изясни зам.-кметът.

„ В тази социална поръчка са взели участие и общински съветници, в това число и от съпротива, като няма подадени особени отзиви от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на реализатор за създаване и поддръжка на уличното осветяване не е обжалвана от никоя от компаниите, които са взели участие, прецизират от Столична община.

С реакция във фейсбук министър председателят Кирил Петков даде обещание инспекциите на наличните обстоятелства да стартират още в понеделник.

``Когато в София, поради метода на осъществяване на публичните поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата коства 1587 лева, а от другата страна на същата улица коства 5755 лева, значи в действителност ни би трябвало Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е голям приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни споделят, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт…. Когато почистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко! Още в понеделник ще разпоредя инспекции по тези изнесени факти``, написа Петков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР