Родителите на съоснователя на Уикилийкс Джулиан Асандж казаха, че са

...
Родителите на съоснователя на Уикилийкс Джулиан Асандж казаха, че са
Коментари Харесай

Сагата с Асандж приключва, родителите му се радват

Родителите на съоснователя на „ Уикилийкс " Джулиан Асандж споделиха, че са щастливи, че неговото правосъдно страдалчество е завършило, откакто беше обявено, че има реализирано съглашение с американското правораздаване за неговото освобождение, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

Петдесет и две годишният австралиец, който беше в английски затвор, към този момент е напуснал английска територия през вчерашния ден със аероплан, оповестява „ Уикилийкс ". Очаква се той да дойде в съд на Марианските острови, което е американска територия в Тихия океан.

Кристин Асандж, майката на Джулиан, съобщи, че това демонстрира силата и значимостта на дискретната дипломация и изрази благодарност, че тестванията, през които е минал синът й, най-сетне са завършили.

Асандж, чиято сага продължи близо 15 години, се съгласи да признае виновността си пред американското правораздаване, с цел да се върне на независимост след пет години, прекарани в английски затвор, където чакаше екстрадиция към Съединени американски щати. Там той е упрекнат, че е изнесъл нескрито стотици хиляди поверителни американски военни и дипломатически документи.

Очаква се на следващия ден той да се яви в американски федерален съд на Марианските острови. После ще получи правото да отпътува за Австралия, споделя „ Уикилийкс ".

Бащата на Асандж – Джон Шиптън, съобщи, в случай че се съди по изявленията в медиите и в случай че те се окажат правилни, то синът му може да има елементарен живот със фамилията и брачната половинка си Стела. Той изрази признателност на австралийския министър председател Антъни Албанезе и на всички поддръжници на Асандж в Австралия, които са създали допустимо освобождението на сина му.

Албанезе на няколко пъти изиска свободата на Асандж. В началото на годината австралийският парламент гласоподава резолюция, в която призоваваше за завършек на преследването против австралиеца.

Преди да се озове в английски затвор, Асандж се укриваше седем години в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне екстрадиция, само че към Швеция, където трябваше да дава отговор на обвинявания за полова експанзия, които обаче към този момент бяха снети.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР