Ватиканът – най-малката държава в света. Какво знаем за нея

...
Ватиканът – най-малката държава в света. Какво знаем за нея
Коментари Харесай

Какво не знаем за най-малката държава в света - Ватикана?

Ватиканът – най-малката страна в света. Какво знаем за нея обаче и дали тя е това, което си мислим, че е? Няма спор, че това е едно от най-посещаваните места, освен в Европа, само че и в целия свят.

Със своята величествена и доста впечатляваща базилика „ Свети Петър “ и Ватиканските музеи, Ватиканът се трансформира в най-посещаваното място в Рим. Не може да дойдете в столицата на Италия и да пропуснете тези обекти.

Определено няма никакъв спор и подозрение, че са неповторими, както в исторически, по този начин и в архитектурен проект, само че какви ли секрети крие папската обител, надали в миналото ще узнаем всички тях, а може би и не би трябвало.



История

Държавата град Ватикан е най-малката в света, както по повърхност, по този начин и по население. Разположена е на рид в западната част на Рим – столицата на Италия. Някога тази област към река Тибър е била блатиста околност, само че Агрипина Старша стартира да строи там градини, след пресушаването на блатата. След това нейният наследник, жестокият император Калигула, строи там сцена за колесници, която се довършва от различен император, прочут на историята със своите зверства – Нерон. Тази сцена става известна по-късно като Цирка на Нерон. Обелискът, който е ситуиран в центъра на площада пред „ Свети Петър “ е донесен от император Калигула от Египет.

През 326 година император Константин I построява Константиновата базилика там, където се допуска, че е гробът на Свети Петър, създател на Римската черква. Постепенно към нея стартират да се строят и други здания и пристройки, до момента в който придобие днешния си тип.



Началото на така наречен „ Папска страна “ е поставено още от краля на франките Пипин III през 756 година Така основаната Папска страна е просъществувала цели 1114 години, като е изцяло заличена през 1870 година, което е резултат от множеството спорове към обединяването на Италия.

Самата страна Ватикан е основана от Мусолини на 11 февруари 1929 година, като по този метод се поставя завършек на тогавашната рецесия сред към този момент обединена Италия и Ватикана.

През 1984 година Ватиканът влиза в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание.

Култура и забележителности

Ватиканът има голямо значение за културата и туризма на Италия. Тук се намират едни от най-известните и посещавани забележителности в Рим, Италия, даже в цяла Европа. Това са базиликата „ Свети Петър “, Сикстинската шапка и Ватиканските музеи.

Базиликата „ Свети Петър “ и до ден сегашен си остава най-голямата черква в света по своите повърхност и размер. Тя не е основна катедрала на Римокатолическата черква, само че все пак е една от най-важните за католицизма.

Според преданията и легендите в нея е заровен един от апостолите на Исус – Свети Петър, който се счита и за първи свещеник на Рим, както и за първи папа на Ватикана. Християнската черква съществува още от IV век, а в актуалния си тип стартира да се строи на 18 април 1506 година и е приключена на 18 ноември 1626 година

Църквата е в действителност впечатляваща както извън, по този начин и от вътрешната страна. Тя има дължина от 220 метра, широчина 110 метра и височина 113 метра. В нея има 800 колони и 390 големи скулптури и 45 олтара.

Сикстинската шапка е музей и някогашен параклис в Апостолическия замък. Носи името си от папа Сикст IV, който поръчва възобновяване на тогавашната Капела Магна. Това място се употребява за известните конклави, на които се избира нов папа на Римокатолическата черква, написа Вести. В наши дни е отворена за туристи. Таванът ѝ е доста впечатляващ. Той има голяма повърхност и е изрисуван от великия Микеланджело със сцената на Страшния съд, което се счита за безспорен връх в неговото творчество.

Ватиканските музеи са друго място на територията на Ватикана, което не трябва да пропускате. Смята се, че Папа Юлий II ги основава още през XVI век. Това място може да се каже, че е извънредно културно и историческо благосъстояние. Музеите общо са 11, с 5 галерии и 1400 зали.

Някои обстоятелства за Ватикана:

-Ватиканът в най-малката страна в света, страната е и три пъти по-малка от Южния парк в София

-Това е единствената страна в света, която се намира в град, който пък принадлежи към друга страна

-Външната граница на Ватикана е единствено 3.2 км и може да я обходите за към един час

-Населението на Ватикана наброява към 800 индивида, забавното обаче е, че нито един от тях не е роден на територията на Ватикана

-В най-малката страна в света няма болница

-Всяка година към 6 милиона туристи посещават Ватикана.

-Папата и Ватиканът се охраняват от швейцарската армия повече от 500 години

-В Сикстинската шапка е неразрешено да се снима и да се приказва на всеослушание

-Сикстинската шапка се затваря единствено и само по време на конклава – изборът на нов папа

-Ватиканът има железница, която със своите 900 метра е най-късата в света, като единствено 300 метра са на територията ѝ. Преди се

е употребила при пътешестване на папата до Рим, само че в този момент е единствено туристическа атракция

-В базиликата „ Свети Петър “ могат да се поберат 15 000 души.

-Дължината на всички лавици в обществената библиотека на Ватикана е 83 километра

-Известно е, че пощенските услуги на територията на Ватикана са едни от най-хубавите в света

-Икономиката на цялата страна се крепи на приходите от туризма и на дарения
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР