Ватикана ще позволи на изследователите и историците достъп до своите

...
Ватикана ще позволи на изследователите и историците достъп до своите
Коментари Харесай

Ватикана отваря архивите си за Холокоста

Ватикана ще разреши на откривателите и историците достъп до своите секрети архиви, свързани с Втората международна война и понтификата на Пий XII (1876-1958). Решението беше взето от папа Франциск, прецизира АП.

Фигурата на Пий XII е един от най-противоречивите в историята на папството през ХХ век. Павел VI (1897-1978), който се изкачи на престола на Свети Петър през 1963 година, стартира процеса на беатификацията на своя предходник. Въпреки това, беатификацията е спряна заради митинг от страна на Израел и еврейските общности, които упрекват Пий XII в безмълвното съучастничество в унищожаването на евреите от нацистите.

Ватикана твърди, че с помощта на тънка дипломатическа линия във връзка с нацистка Германия и нейното италианско държавно управление Бенито Мусолини, Пий XII съумял да избави хиляди евреи, като ги скрил, в това число и отвън стените на папския град-държава.

Еврейските общности от дълго време са поискали отварянето на Ватиканските архиви от войните, което ще хвърли светлина върху ролята на папата.

Светът от дълго време чака откриването на документи от архивите на Ватикана, които могат да хвърлят светлина върху доста тъмни страници от историята, изключително през ХХ век. Документите, съхранявани във Ватикана, заемат кулоар с обща дължина 85 км, в Рим има митове, че част от архивните пространства се намират под река Тибър.

 

news.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР