Ватиканът отваря дворец, построен върху древни римски руини и помещаващ своите изключително потайни трибунали

...
Ватикана отвори вратите на един от най-грандиозните дворци на ренесансов
Коментари Харесай

Ватикана отвори вратите на един от най-грандиозните дворци на ренесансов Рим в шоу на прозрачност

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Associated Press 12 септември 2023 г., 11:03 A Призивът на папа Франциск към Светия престол да бъде по-прозрачен. За Галантино, чийто офис публикува консолидиран бюджет на Ватикана за последните три години, този дух на прозрачност се разпростира върху огромните имоти на Ватикана.

„Прозрачността не е t само количествени познания за наследството; прозрачността засяга и познаването на качественото наследство“, каза той, застанал в една от големите приемни на двореца, която историкът на изкуството Клаудия Конфорти каза, че е била украсена като „колосална пропагандна машина“ за тогавашния управляващ папа Павел III.

Галантино оглави най-новите усилия на Ватикана да изчисти финансовия си акт и да бъде по-отговорчив по отношение на бюджетите, приходите, инвестициите и разходите, след като поредица от финансови скандали отново накараха дарителите да изписват чекове към Светия престол. Той ръководи откриването за акредитирани от Ватикана медии на дворец, който обикновено е затворен за обществено гледане, но прозрачността не надхвърля това: Стаите не се отварят за редовни публични обиколки, въпреки че понякога се използват за конференции и частни събития.

Днес в Cancelleria palazzo се помещават три от най-важните съдилища на Ватикана: Римската рота, която решава анулирането на брака; Апостолическата сигнатура, която разглежда вътрешноцърковни административни дела; и Апостолическия пенитенциар, който издава индулгенции, между другото. Като собственост на Ватикана, тя се радва на извънтериториален статут, равен на този на посолство, в сърцето на Рим.

По време на обиколка на сградата, която претърпя последните години -дълъг ремонт, посетителите минаваха покрай свещеници в раса, преливащи канонични файлове в стаи, украсени с фрески на херувими, позлатени таванни панели и колони tromp l'oeil. От едната страна беше облицованата с дърво библиотека, където Наполеон Бонапарт съхраняваше имперските архиви през периода в началото на 1800 г., когато Рим беше втората му столица.

Накрая от поредица от стаи, в които се обучават адвокати, акредитирани от Рота, се намираше малко интимно студио с фрески с балкон, издигнат над Виа дел Пелегрино. Тук, обясни архитектът Мария Мари, кардинал Риарио ще поздрави поклонниците, вървящи по пътя на Пелегрино, но също и папата, когато пътува от седалището си през града в Свети Йоан Латеран до Свети Петър.

Обиколката завърши под земята, където днес дворецът е домакин на постоянна експозиция на механичните изобретения на Леонардо да Винчи.

В една стая имаше малък басейн, захранван от канал, построен по времето на император Август (63 г. пр. н. е.-14 г. сл. н. е.), за да отвежда водата от периодичните наводнения от блатистата зона обратно в Тибър. А зад невзрачна врата на една от изложбените стаи на Леонардо бяха руините на древната палеохристиянска църква Сан Лоренцо в Дамазо, върху която е построен дворецът.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР