Ватикана има нужда от стотици милиони евро бюджет, за да

...
Ватикана има нужда от стотици милиони евро бюджет, за да
Коментари Харесай

Любопитната история на банката на Ватикана

Ватикана има потребност от стотици милиони евро бюджет, с цел да действа. Основните разноски са за интернационалните представителства, заплащане визитите на папата, поддръжка на катедрали и дарения към учебни заведения, църкви и здравни центрове. Откъде идват тези пари  ли? Предимно от банката на Ватикана, написа The Wall Street Journal.

Католиците внасят пари в своите локални църкви и събират от близо €100 милиона годишно за Ватикана, която е със статут на суверенна страна - най-малката по територия в света.

Ватиканската банка е единствената в света, която разрешава да изберете алтернатива " латински език ", когато теглите пари от банкомат

Това е едно от дейностите за да се поддържа жив античният език. Папа Бенедикт XVI е необикновен последовател на концепцията и даже е употребявал този език в неофициалното си другарство.

В края на 2022 година финансите на Ватикана бяха " на алено " за втора поредна година, по информация на префектът на секретариата по стопанска система Хуан Антонио Гереро Алвес, представен от . По думите му, през 2023 година финансовите каузи на Светия трон би трябвало да станат по-професионални, транспарантни и следени и Католическата черква би трябвало да се научи да живее по-скромно.

В бюджета на Ватикана за 2022 година имаше дупка от €33,4 милиона. Общият бюджет на Светия трон възлиза на към €800 милиона.

Папа Франциск реши да затегне финансовата посредством ватиканската банка

Папата издаде документ, прочут като " рескриптум ", който обяснява, че всички вложения би трябвало да минават през Банката на Ватикана.

Тази по-голяма роля на банката е основна част от политиката на концентрация, която на процедура лишава всички дикастерии на Ватикана от опцията да влагат каквито и да е средства без значение.

Историята

Банка Ватикана се развива в публична организация през 19 век от системата за Църковни финанси, позната като Peter`s Pence.

Банка Ватикана минава през 3 интервала на забележителна смяна: след 1870 година с разпадането на Папските страни, през 1929 година с Латеранските контракти установяващи самостоятелния град Ватикана както и последващите катаклизми на Втората международна война.

Когато се написа Латеранският контракт, една от неговите клаузи предифинира каноническия грях на лихварството, да не значи облага от заемане на пари, а просто " прекалено " облагодетелстване. Това дава опция на банката да стане същинска банка с всички планувани облаги.

С подписването на контракта на 11 февруари 1929 година Мусолини дава на Банка Ватикана като обезщетение 750 милиона италиански лири в брой и държавни облигации в размер на един милиард лири, като по този метод банката си обезпечава посредством контракта над $80 милиона.

Така банката се добива актуален образ и се трансформира в една от най-могъщите финансови институции в света, само че историята й е придружена с доста кавги и недоказани изказвания, свързани с нацистко злато, пране на пари и облагодетелстване на близки до нея хора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР