Василев: С действието си Радев се обяви като защитник на

...
Василев: С действието си Радев се обяви като защитник на
Коментари Харесай

Василев: С действието си Радев се обяви като защитник на „Газпром“ в разрез с националния ни интерес


Василев: С действието си Радев се разгласи като бранител на „ Газпром “ в прорез с националния ни интерес

Първите приходи от таксата, наложена върху съветския газ, ще дойдат на 14 ноември, сподели министърът на финансите Асен Василев. Той направи изказване по отношение на решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд във връзка на тази вноска.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за въведените такси върху вноса и преноса на съветски природен газ през България, като съгласно президента недомислените законодателни дейности опонират на Конституцията и на европейското право и заплашват „ Булгартрансгаз “ с банкрут.

Миналата седмица министър председателят Николай Денков отхвърли изказванието, че сдружението „ Булгартрансгаз “ ще банкрутира поради въвеждането на новите такси:

„ Със сигурност не е застрашен от банкрут. Чух я тази версия, само че тя няма учредения. Нека да влезем в технологията, когато проведем първите диалози и с представителите на Европейската комисия, Унгария и Сърбия.

Нашата теза е, че това е обвързване, което поражда във връзка с „ Газпром “, а не във връзка с тези страни или пък на „ Булгартрансгаз “, разяснява Денков.
Днес финансовият министър Асен Василев насочи остри реплики към президента Румен Радев. Според Василев президентът не пази националния интерес, откакто сезира Конституционния съд за таксата за транспорт на съветски газ.
Той сподели, че действието на президента не стопира осъществяването на закона и първите приходи от наложените 20 лв. за пренос на мегават час съветско синьо гориво ще постъпят на 14 ноември:

„ С това си деяние президентът на България се разгласи като бранител на „ Газпром “, в прорез с българския народен интерес и с политиката на България към Европейския съюз по този начин, както тя се организира от нашето държавно управление. Това е позор за президентската институция “.

„ Лукойл “ е подал коригираща декларация за размера на дължимите от компанията налози, само че тя е отхвърлена от Национална агенция за приходите, заяви още Асен Василев.

На въпрос от кое място се появи сумата от 500 милиона лв., дължими от компанията, за която заговориха депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи, Василев изясни:

Както споделих, тя е подадена на база насъбрани загуби преди 2021 година, само че Национална агенция за приходите са отхвърлили въпросната коригираща декларация и както 2021-2022 година „ Лукойл “ си плащаха налозите, по този начин ще продължат да си ги заплащат и в този момент “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР