Васил Терзиев, основателят и един от собствениците на айти компанията

...
Васил Терзиев, основателят и един от собствениците на айти компанията
Коментари Харесай

И бъдещият кмет на София се оказа с ДС потекло

Васил Терзиев, създателят и един от притежателите на айти компанията „ Телерик “, спряган настойчиво за общ претендент за кмет на София и на Демократична България, и на Продължаваме промяната, и на „ Спаси София “ за вота идния октомври, се оказа с родословие, водещо до някогашната Държавна сигурност. За това сигнализират фактори от радикалната десница в столицата след новината, че консенсусът към този момент е реализиран, а ежбите сред персони като Борис Бонев, Георги Илиев и Трайчо Трайков (като евентуални съперници на Терзиев за акцията – б.р.), са били туширани, написа lupa.bg.

Ето какво стана ясно броени часове преди оповестеното като бъдещо публично съобщаване на вестта за общото издигане на Терзиев за „ Московска “ 33:

„ Дядото, на който е кръстен претендентът на Политическа партия за столичен кмет, е бил началник в Държавна сигурност, татко му също е работил в Държавна сигурност. Дядото Васил Терзиев от 1943 година е бил началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител на зоната във Втора средногорска бригада “Васил Левски ”.

След 9 септември 1944 година влиза в структурите на Българската войска. Между 1952 и 1976 година е шеф на Трето ръководство – военно контраразузнаване.

От 19 септември 1959 година е генерал-майор. От 1971 до 1990 година е член на Централната контролно-ревизионна комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Брат му Тодор Терзиев също е военачалник, бил е началник на Четвърто ръководство на Държавна сигурност, а по-късно и партиен секретар на Министерство на вътрешните работи.

С декрет №2105 от 9 август 1982 година е почетен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените “Георги Димитров ” (1972), “Народна република България ” I, II, III степен, “9 септември 1944 година ”, “Народна независимост 1941 – 1944 година ” и други. Бащата Александър Терзиев е работил в Първо основно ръководство “, недоволстват антикомунистите. И готвят мощен отпор против фигурата на другояче перспективния бизнесмен и визионер за развиването на София след близо 15 години фандъковщини в града.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР