Васил Петров е български певец, композитор и художник. Известен с

...
Васил Петров е български певец, композитор и художник. Известен с
Коментари Харесай

Васил Петров пред ФАКТИ: Задава се „циганско лято“ и най-доброто тепърва предстои!

Васил Петров е български артист, композитор и художник. Известен с прозвищата Българският Франк Синатра и Другият .

Той е измежду най-изявените артисти на България. Петров е натрупал поредност от награди, редица сполучливи записи, както и осъществявания, вариращи от камерни до Биг Бенд и филхармонични оркестри на огромните подиуми и фестивали в страната и чужбина. Репертоарът му включва истински композиции и модерни тълкования на джаз стандарти и песни, написани от самия него, всички от които са подплатени с чудесна импровизация, изящна фраза и лирика. Роден е на 30 април 1964 година в София, в фамилията на геодезист картограф и математичка. Кръстен е на своя дядо, който е основал хор „ Кавал “. Баща му е свирил на хармоника. Семейството му има далечна връзка с маестро Георги Атанасов. Певецът бързо се постанова на българската музикална сцена. През 1991 година се дипломира в Консерваторията в София, във вокалния факултет със компетентност поп музика. Активно концертира по джаз фестивали и концертни зали и турнета в България и чужбина, с огромен брой концертни изяви по целия свят.



- „ Отмина лятото, идва есента “ – се пее в една ария. Как мина Вашето лято? Разкажете ни за забавните мигове и концертите с Хилда казасян?

- Още не е свършило, пък и се задава и циганско лято, само че в общи линии интензивно и прелестно. Представихме програмата „ Световното кино в музика “ в цялата страна, най-вече по морето и в този момент предстоят още няколко концерти до края на годината, първите от които са на 9 септември на Дамасцена и на 10 септември в Несебър.

- Как мина Вашето независимо турне? В кои градове прозвучаха прескрасните песни във ваше осъществяване?

- Слава Богу, отлично през август. Благодаря на всички хора, които препълниха откритите и закрити пространства по време на концертите в Свети Влас на летния спектакъл, град Елена в читалището (беше очакван на открита сцена в с.Марян, само че заради възможност за превалявания се състоя в град Елена), в град Казанлък в двора на Алиолува къща, в Кърджали в двора на красивия Регионален исторически музей и в Пазарджик в Драматичния спектакъл. И септември продължаваме концертите SymphoNY way.



- Имахте огромен триумф с концертите SymphonNY way. На какво се дължи този триумф? Как избирате репертоара си и какво да чака публиката отсега нататък?

- Нескромно е да приказвам за себе си, може да зададете този въпрос на публиката и тя ще ви отговори по-добре от мен, само че това което аз мога да кажа, е че подреждайки стратегия за плана SymphoNY way, от който към този момент имаме 25 издания (25 концерта) из България, се получи без да желаеме една трагична възходяща линия в репертоара. Успях да селектирам в една концертна стратегия няколко стила – джаз, поп, рок и класика, пречупени през моята призма и тази на оркестраторите. Това са Бийтълс, Ковърдейл, Блек Мор, Ленън Маккартни, Джордж Харисон, КИС, Дюк Елингтън и Хуан Тизол и други. Най-вече триумфа се дължи и на чудесните музиканти от Врачанска филхармония с маестро Христо Павлов, Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас), Кристиан Желев (ударни) и специфичния ми посетител брилятната цигуларка Зорница Иларионова. Сега на 11-ти септември сме в София на сцената на Парк-театър „ Борисова градина “ от 20:30ч., на 16 септември сме в Благоевград в зала Яворов от 19:00ч. и на 17-ти в Разлог на открита сцена по покана на Общината . А билети могат да се закупят на касите на залите и в мрежата на Ивентим.

- Васил, дружно с креативната ви активност почитателите ви се радват и на хубави фотоси в обществените мрежи с планински пейзажи....Обичате ли планината и планинските преходи?

- Естествено, това е завещание от татко ми, Бог да го елементарни, който още от дребен ме възпламени по плуването в морето, карането на ски и преходите във всички красиви Български планини.



- Не се ли уморявате да сте непрекъснато в придвижване? Откъде черпите сили? Откъде идва този ентусиазъм?

- Слава Богу аз обичам доста да пътувам, в случай че не обичах, не знам по какъв начин щях да устоя на този интезитет. Между концертите из страната съвсем постоянно имам свободни дни, в които мога да се отдам на тази моя пристрастеност. Връзката с природата ме зарежда и въодушевява. Господ ни е дал толкоз красива природа и ще е закононарушение в случай че не ѝ обръщаме внимание.

- Наскоро посетихте водопада Срамежливеца....От къде разбрахте за това чудно място? Какво усетихте там?

- Божествено място, една от най-красивите гледки на които съм бил очевидец. Усеща се мощта на природата и нейната хубост в цялостния ѝ аспект. Разбрах от локалните хора за водопада.

- А по какъв начин се отнасяте към водата – морето, езерата, реките? Ако обичате вода + планина употребявам случая да ви поканя в родопскто село Езерово където езерото гали подножието на връх Аида и Драгойна!

- Благодаря за поканата, ще се възползвам неизбежно. Още от дребен имам прикосновение, както загатнах нагоре с помощта на татко ми, исключително доста обичам морето и водата. Не се лишавайте от този подарък. От дребен обичам да плавам под вода, което в последвствие се оказа доста благотворно за размера на белите дробове, което пък от своя страна ми оказва помощ при пеенето на дългите изречения (да пееш дълго без да дишаш).



- Как или с какво най-вече релаксирате сред концертите?

- Както към този момент стана дума, с отмора измежду природата.

- На 25 март направихте галерия с графики в Пловдив и всичко се разпродаде за първи път! Как се чувствахте в амплоа на художник? Публиката по какъв начин възприе творбите ви? Мислите ли за нова галерия?

- Да, постоянно. Почувствах се доста прелестно сюрпризиран, макар, че аз не се усещам като художник.

- Планирате нов албум, LOVE SONGS song vol.2. Нещо повече за този албум?

- След интереса и триумфа на LOVE SONGS Vol.1, който излезе предходната година и към момента може да се откри в музикалните магазини и книжарници, възнамерявам за идната, в случай че е рекъл Господ, LOVE SONGS Vol.2. В момента селектирам частите, които да влезнат в него, както и ще включа нови авторски песни.

- Какво още ви следва в креативен проект: концерти, нова музика, нови турнета?

- Продължаваме концертите „ Световното кино в музика “ с Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Плевенска филхармония с маестро Борислав Йоцов, Христо Йоцов, Живко Петров, Митко Карамфилов и Мишо Йосифов в градовете, където не сме показали тази стратегия. Всички дати са оповестени на почитател страниците ми в обществените мрежи (фейсбук и инстраграм). Планирам Коледно турне през декември, както и в свободното време ще довърша някои идей за авторска ария и дует с Хилда Казасян, както и нов мой сингъл.

- Васил, поговорихме за творчеството ви, за Васил Петров актьора. Какво не знаем за Васил Петров индивида? Вярващ ли сте? Често ли се обръщате към Бог?

- Опрелено, да. Би било неуместно да заобикаляме връзката си със Създателя на всичко очевидно и невидимо. И в частност, като венец на творението на нас самите. Една къса молитва преди концерт или нещо друго, постоянно дава страхотни резултати.

- И в края на нашето изявление какво ще пожелаете на нашите читатели и вашите почитатели? Ако би трябвало да приключим с ария, коя ще е тя?

- Господ да им дава здраве и умеенето да разграничават надарената от бездарна музика. А в случай че би трябвало да зъвършим с ария – “ The best is yet to come ” или в превод „ Най-доброто следва “. И до нови срещи.

Интервю на Оля Ал-Ахмед



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР