Васил Миков през 2002 г. на погребението на колегата му

...
Васил Миков през 2002 г. на погребението на колегата му
Коментари Харесай

Прокурорът, който не преклони глава пред началника

Васил Миков през 2002 година на погребението на сътрудника му Николай Колев, убит от към момента незнаен причинител

© Надежда Чипева На 4 септември, сряда, 61 годишният прокурор от Върховна каaсционна прокуратура (ВКП) Васил Миков е открит мъртъв в жилището си в кв. Младост в София. Версията на прокуратурата, публикувана още в първите часове - висшият прокурор се е самопрострелял със законно притежаваното си оръжие.

В часовете след гибелта му околните до властта медии започнаха със спекулациите - първата версия беше, че е страдал по несподелена обич, а след това, че четял книги за логика на психиката, надлежно имал тежък нравствен проблем. Без коментар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какви тъкмо се е случило занапред би трябвало да откри следствието. Поне по този начин повелява закона. Със гибелта на Васил Миков си отива един последните представители на откритата опозиция в държавното ръководство.
Дребничък на растеж, със светли очи и светла, прошарена коса. Винаги умислен и като че ли отнесен. Можеше да видите Миков да прекосява градинката пред Народния спектакъл на път за работа. Или в някоя книжарница, до момента в който чете книга. Така споделял, че правел постоянно - 20 страници през днешния ден, 20 страници на следващия ден.

Боецът против Филчев
Не мога заран да си пущам компютъра и да ме гледа Никола Филчев " по този начин преди няколко години прокурор Васил Миков изрази възмущението си от практиката във вътрешноведомствения уебсайт на държавното обвиняване да се качва всяко изявление на някогашния основен прокурор.

Той има за какво да не харесва Филев. Васил Миков беше един от дребното прокурори, които се опълчиха на мракобесния основен прокурор, управлявал държавното обвиняване от 1999 до 2006 година Другите бяха Николай Колев, погубен през 2002 и Никола Джамбов, самоубил се в кабинета си през 2000 година

Кариерата си Васил Миков стартира в Добрич, където е роден. Той работи в районната прокуратура в Генерал Тошево, след това в Окръжната в Добрич, а през 1998 година, по времето на Иван Татарчев, става апелативен прокурор на Варна.
Самоубийство е да скочиш на основния прокурор

(из СРС-тата по делото против някогашния боен министър Николай Цонев, упрекнат и оневинен за рушвет. Разговор сред някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров и някогашния основен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов)

Петьо Петров: Те в този момент всички се оправдават с Филчев, братче!

Тенчо Попов: Не, то... то в този момент е елементарно да се оправдават с Филчев

Петьо Петров: А действително доста малко хора му скочиха преди време, се осмелиха.

Тенчо: Кой му скочи? Никой!

Петров: Но те не бяха, тия двамата.

Тенчо: Тия давамата самоубийци от рода на Джамбов ( Николай Джамбов прокурор от ВКП самоубил се след напън от Никола Филчев през 2000 г.) на оня Миков (Васил Миков, някогашен Апелативен прокурор на Варна, в този момент прокурор във ВКП) във Варна, който скочи.
След края на мандата на Татарчев се кандидатира се на два пъти за основен прокурор, само че не получава гласовете на болшинството - един път е втори след Бойко Рашков (чието предопределение е ветирано от президента Петър Стоянов), а вторият път губи против Никола Филчев.

С идването на власт на Никола Филчев стартират проблемите му. Новият началник на държавното обвиняване стартира борба с тези, които са се пробвали да се опълчват на избора му. През 2013 година, 14 години по-късно, същото щеше да направи и Сотир Цацаров.

" Грешката ми беше, че прекомерно рано смъкнах маската " споделя Васил Миков и загатва за случай, когато е отказал да върне конфискувани движимости, за които имало данни, че са предмет на закононарушение.

Срещу Васил Миков се изправя преторианската армия на тогавашния основен прокурор - военните прокурори. Срещу него стартира инспекция след инспекция. От София идва писмо, с което му се желаят пояснения. Подписано е " полк. еди-кой-си боен прокурор ". Васил Миков изготвя дълъг отговор, в който изяснява какво написа в закона и за какво не могат да го ревизират по този метод, а изпод се подписва " младши сержант от запаса, апелативен прокурор на Варна Васил Миков. "

През 2010 година Съпругата на убития прокурор Николай Колев - Нанка съобщи в изявление за bTV, че Филчев е поръчал на брачна половинка ѝ ликвидиране на сътрудник - прокурора от Варна Васил Миков. Приживе пък Колев разгласи, че му е било поръчано да подпали колата на журналиста от " Капитал " Момчил Милев, който тогава отразяваше работата на правосъдната система.

През април 2000 година пред адвокатската фирма на брачната половинка на Васил Миков - Анета, която тогава е нотариус в Добрич, е хвърлена бутилка със запалителна течност (няколко часа преди Джамбов да се самоубие). Следва нова офанзива единствено месец по-късно - този път с гърмеж. През мандата на Филчев следват голям брой закани и напън и даже насилственото му командироване в Кърджали.

В свое изявление пред " Дарик радио " Васил Миков обрисува в какво се е трансформирала прокуратурата: " Филчев се плаши от това, че някой може със законодателни промени по този начин да поотнеме част от остротата на този инструмент за облекчаване на егоистични упоритости, в който той трансформира прокуратурата от няколко години. За нас не е загадка, а виждам, че и за доста публицисти през последните години тази загадка към този момент е разбулена. Той сътвори един наказателен уред, който е съединен с механизмите на страха. Целта е да се подчинява, аз го споделям напълно отговорно - изпълнителната и законодателната власт и прокуратурата да се обособи под негово управление, несъмнено, като един обособен притежател на господарски пълномощия с характерностите на обособена власт - по този начин е в действителност в България сега. Считам, че прокуратурата се трансформира в опасност за демокрацията в страната.

В самата прокуратура той сътвори едно умалено болно общество, като трансформира прокурорите в послушни автомати и ограби човешкия им образ. Част от тях включи в репресивния си уред и ги увлече в неща, от които, като се опомнят, ще се срамят. Те одобриха неговия цинизъм за витална философия. "

През 2005 година, с избирането на Борис Велчев за основен прокурор, Васил Миков е командирован във Върховната касационна прокуратура, а през 2007 година е назначен за непрекъснато там. През годините работи в разнообразни отдели, като последно е в аналитичното звено.

Според него прокуратурата е непоправимо проядена. Път се дава на раболепните, подготвени да създадат всичко, прокурори. Няма по какъв начин една система да работи, в случай че обществото не има вяра в нея.

Васил Миков беше демократ до мозъка на костите си. Говореше разпалено за съветското въздействие, като щедро се мотивираше с образци от историята. Според него демократичният преход не е станал, тъй като връзката с тоталитарния режим не е била прекратена.

Историческите книги бяха обичаните му. Използва картата на другар, с цел да взима по 10 едновременно от университетската библиотека. Питал го е - да не ти направя проблем с тези книги, които взимам.

Не вярваше в модела на правосъдна промяна, показан през 2015 година Имаше друго виждане за това по какъв начин би трябвало да бъдат решени проблемите в случай че това изобщо беше допустимо - с дребни стъпки в законите и някой основен прокурор, който да ги излъже и " да не смъква маската прекомерно рано. "

През 2015 година името му е коментирано измежду обвинители от по-младото потомство като допустима опозиционна кандидатура за член на прокурорската гилдия. До номинация по този начин и не се стига.

След идването на Сотир Цацаров на власт бързо разпознава завръщането на методите на Филчев. Нарочно не употребява коридорите, в които могат да се засече с новия си шеф.

За него прокуратурата се управлява от " апаратчик до мозъка на костите си ", а положението в което са сложени някои отдели във Върховна касационна прокуратура стимулира работещите там да " чиновничестват ".

Той разказваше, че в такава среда се оцелява елементарно, би трябвало да спазваш някои базови правила - в коридора се върви единствено с директория, с цел да не си намерения някой, че се шляеш. На бюрото би трябвало да имаш отворена още една-две папки и постоянно да държиш писалка, тъй като в случай че влезе някой да не мисли, че бездействаш. Любимият ден в Съдебната палата бил денят на хлебарката - последният петък на месеца, когато пръскали против хлебарки. " Тогава можеш да си тръгнеш законно още по обед " майтапеше се той, като в това време ясно даваше да се разбере, че зад думите му се крие отчаяние за положението, в което е сложена институцията, на която той е посветил над 30 години от живота си.

Встрани от разочарованието от системата през последните няколко месеца Васил Миков е споделял, че още веднъж, както по времето на Филчев, усеща институционален напън. Натиск, който за разлика от този на Филчев, е съумял да го пречупи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР