Васил Миков е бил кандидат за поста главен прокурор. Миков

...
Васил Миков е бил кандидат за поста главен прокурор. Миков
Коментари Харесай

Шокиращи разкрития за самоубилия се магистрат в София

Васил Миков е бил претендент за поста основен прокурор. Миков е първият административен началник на Апелативната прокуратура във Варна, до гибелта си беше прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Както БЛИЦ писа в 15.35 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал от член на фамилията на Васил Миков – прокурор от Върховна касационна прокуратура за това, че същият е открит умрял в жилището си в гр. София.

По първични данни гибелта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков револвер.

Той е прочут с обстоятелството, че през 1998/1999 година на два пъти беше кандидат-наследник на някогашния основен прокурор Иван Татарчев, само че не съумя да мине през ситото на Висшия правосъден съвет.

Веднъж беше подценен поради тогавашния началник на спецследствието Бойко Рашков (чийто декрет за назначение не беше подписан от държавния глава), а втория път поради някогашния заместник-министър на правораздаването Никола Филчев.

Малко откакто президентът Петър Стоянов подписа указа му за назначение (през февруари 1999 г.), Никола Филчев изпрати Миков на изгнание в Кърджалийската окръжна прокуратура.

Националното съдружие на българските прокурори е учредено от 13 прокурори още при започване на месеца, само че бе записано в съда на 18 октомври. В управителния съвет на новото съдружие, с изключение на Васил Миков, са още Валери Първанов от Върховна касационна прокуратура и Анна Банкова от Върховна административна прокуратура.

Преди години Васил Миков бе измежду критиците на едноличния управнически жанр на основния прокурор Никола Филчев.

Тогавашният основен прокурор предложи промяната му – предстоящо от магистратите. През 1999 година Миков бе главен съперник на Филчев за поста на основен прокурор, само че събра единствено 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 при гласуването във Висш съдебен съвет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР