Васил Михайлов не желае наградата „Икар, която му присъжда Съюзът

...
Васил Михайлов не желае наградата „Икар, която му присъжда Съюзът
Коментари Харесай

Васил Михайлов отказва тазгодишния "Икар"

Васил Михайлов не желае премията „ Икар ", която му присъжда Съюзът на аристите „ за извънреден принос към бългаския спектакъл ". Актьорът разгласи отхвърли си по БНР единствено ден след оповестяването на номинациите. Церемонията по награждаването ще бъде на 27 март в Народния спектакъл.

„ Няма да взема тази премия! ", разгласи Михайлов.

„ Това е моят дребен митинг за всичко това, което става и не се случва в театъра ", изясни артистът.

Вторият почетен „ Икар " на Съюза на артистите тази година ще бъде връчен на Иван Иванов - „ за чест и достолепие ".

Михайлов разяснява, че за него 27 март - Международният ден на театъра - е огромен празник.

„ Но аз съм доста възрастен към този момент - през април ще направя 80 години - сподели Васил Михайлов. - И с моя опит, с моите триумфи, с моите неточности - които несъмнено са доста - съм си извоювал привилегията да отхвърлям другарства, да отхвърлям срещи, да отхвърлям функции и да отхвърлям награди.

Няма да взема тази премия, тъй като аз от дълго време не съм член на Съюза на артистите в България. В моя спектакъл, в който съм към този момент 50 години - Театър „ Българска войска " - няма такава организация. И освен по тази причина [отказвам] - взел участие съм в основаването на двата закона за договорните свещени права за сродните... на актьорите. И 15 години съм бил в управлението на „ Артистаутор ".

Пред БНР Михайлов пожела да признае една своя „ виновност ", която се оказа неуспехът му да прокара в Народното събрание преди години Закон за театъра:

„ Когато бях във Великото национално заседание, последното - аз, Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов и един режисьор - Реджеб Садък - бяхме основали Закон за театъра, който успяхме да раздадем по банките на депутатите. Но тогава министърът на културата Димо Димов и ръководителят на Съюза на артистите Стефан Илиев не харесаха закона, който игнорираше и министерството, и Съюза. Та по тази причина съм отговорен - тъй като доста одобрявам измененията, промените... Но промени без закон не се вършат, другари - за това би трябвало да се носи отговорност.

Това е моят дребен непретенциозен митинг против всичко това, което става или не става в театъра ".

Актьорът повдигна и въпроса за проблемите в твоческите съюзи:

„ В последните години има огромна рецесия в така наречен креативен съюзи. Аз членувам в Съюза на кинодейците - и там има проблеми. Но най-големият ми въпрос е за какво младежите не членуват в този Съюз (на артистите - бел. ред.) и за какво не вървят да играят в театрите в провинцията. А се става артист, когато изиграеш най-малко 50 функции ".

Васил Михайлов показа, че се извинява на хората, които с „ наслада одобряват премията " - и повтори, че си е извоювал правото да отхвърля.

Актьорът е измежду учредителите на Фондация „ Аскеер ", която връчва годишните награди за спектакъл „ Аскеер " - съперници на икарите. Преди четири години и Ивайло Христов отхвърли своята премия - „ Аскеер ", присъдена за актьорската му игра в спектакъла „ Самотният Запад ". Жестът му тогава също бе форма на митинг: против политиката на страната в културата.

„ Не съм склонен духовността, културата и изкуството да бъдат заврени в най-гадния ъгъл на задния двор - сподели от сцената на аскеерите Ивайло Христов през 2014-а. - Не мога да си го разреша, нито моята съвест поради тези, които идват занапред на сцената и поради тези, които към този момент ги няма. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР