Васил Божков замени плажа в Дубай с 16 кв.м. килия

...
Васил Божков замени плажа в Дубай с 16 кв.м. килия
Коментари Харесай

Защо Васил Божков замени доброволно плажа в Дубай с 16 кв.м. килия

Васил Божков размени плажа в Дубай с 16 кв.м. килия на бул. " Г. М. Димитров " № 42 в София непринудено.

Това се случи ден след погребението на Алексей Петров и два дни откакто водачът на на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин почина в съмнителна самолетна злополука сред Москва и Санкт Петербург.

Така стартира просторен разбор на престъпният познавач на Иво Никодимов.

Връзки с Евгений Пригожин?

Изненадващо по време на делото за непрекъснатия арест на Божков се оказа, че хазартния необут има тесни връзки с Пригожин. Прокуратурата разгласи, че в компютър, конфискуван преди три години и половина от офиса на Божков е открит персонален mail-акаунт на предприемача, в който е открита преписка сред Божков и Пригожин.

Цитирано беше, че Васил Божков е поздравил Руската федерация с противозаконната анексия на Крим през 2014 година и е изразил интерес да влага на полуострова. Пред съда от прокуратурата даже показаха, че в Крим Божков имал 51% от компания, която била непосредствено обвързвана с водача на ЧВК " Вагнер ". Изнесени бяха и данни за бизнес и персонални взаимоотношения на Божков с редица руснаци, които са в санкционния лист на Европейски Съюз поради противозаконната анексия на Крим. Някои от тях бяха посочени като доближени до Кремъл олигарси, които били даже част от управническия хайлайф в Москва. Бяха представени и доказателства за близки контакти на Божков с сътрудници на съветските специфични служби.

При кацането на Божков на летището в София на 25 август със аероплан на нискотарифната компания FLYDUBAI единият от юристите му Стоян Баумайер разяснява, че клиентът му се прибира в този момент, тъй като: " нямаше право да напуща ОАЕ от съображения за сигурност. Получихме позволение завчера, 23 август, от генералната прокуратура и първият вероятен полет беше през днешния ден ". Другият юрист на Божков - Георги Гатев не поддържа тезата за " съображения за сигурност " на управляващите в Дубай и разяснява, че процедурата по позволение за овакантяване на Емирствата била комплицирана и се проточила дълго време.

Васил Божков обаче има повдигнато обвиняване за обезпечение на атентата против Алексей Петров през 2015 година и по този мотив юрист Георги Гатев разяснява, че инцидентно връщането на клиента му е девет дни след убийството и ден след погребението на Петров.

Още в петък вечерта Гатев съобщи, че познава добре доказателствата, които са събрани по така наречен " дело за хазарта " против Божков. В събота обаче в правосъдната зала беше сюрпризиран от изнасянето на доказателствата за връзките на Божков с Пригожин и даже с нараснал звук по време на съвещанието разяснява, че те нямат връзка с предмета на следствието. Пред съда Гатев съобщи, че поради коментирането на тези доказателства е подготвен да желае отказ на прокурора Ангел Кънев и го упрекна в прилагане на политически, а на не юридически причини в мотивирането на настояването си за " задържане под стража " на Васил Божков.

И в случай че въпросът за съвпадението на завръщането на Божков с погребението на Алексей Петров има своя отговор, че е инцидентно, то въпросът дали има връзка сред злополуката с Пригожин и полета на Божков до София единствено два дни по-късно към този момент няма коментар.

Втората евентуална случайност, поражда своите въпроси. Дали " казусът Пригожин " и връзките сред водача на Вагнер и Васил Божков, които явно са известни освен на българските проверяващи, само че и на службите за сигурност на редица страни, са катализаторът, който е задвижил по-бързо процедурата по прибирането на Божков в България. Дали " съображенията за сигурност ", посочени от юрист Стоян Баумайер имат общо със самолетната злополука с Пригожин и в случай че имат общо, какво е то?

Логично ли е Васил Божков да се върне в България?

Божков е почтен до доказване на противното с влезнала в действие присъда.

Дали Божков е направил закононарушения или не, ще каже съдът с окончателния си правосъден акт, когато делата против предприемача приключат.

Васил Божков познава добре процесите в България през последните 30 години. Сочен е за най-богатия човек у нас. През 2006 година полското списание " Wprost " прави оценка положението на Божков на един милиард щатски $, през 2007 година – на 1,5 милиарда щатски $, а през 2008 година – на 1,35 милиарда щатски $. Трупа благосъстоянието си освен с
хазартен бизнес. Има бизнес в региона на пътното строителство, както и в региона на строителството на многофункционални здания. През годините има присъединяване още в банковия бизнес, посредством Българска комерсиална индустриална банка (БТИБ) и Първа частна банка. Има присъединяване и в застрахователния бизнес. Възпитаник е на Националната математическа гимназия, приключил е " Приложна математика " в СУ " Св. Климент Охридски " и " Икономика на труда " в УНСС. Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб " Възраждане " от основаването на всяко от двете сдружения през 1993 година и 2001 година В формалния бизнес постоянно е бил от печелившата страна и е показал ловко ръководство и разумни дейности.

Противно на логиката Божков избира да се прибере в България когато има повдигнати рекордните 20 обвинявания по две досъдебни производства.

Срещу Васил Божков има три следствия, по две от тях той е обвинен.

Първото следствие против него стартира през декември 2019 година. То е за укрити такси от хазартните игри, които фирмите на предприемача провеждат. Изчисленията сочат, че Божков е ощетил бюджета с над половин милиард лв.. По това следствие той е упрекнат като началник на проведена незаконна група, която е работила от 2014 година и се е занимавала с данъчни закононарушения, изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни закононарушения.

Освен за началник на ОПГ-то са му повдигнати още обвинявания за съответни корупционни дейности, изнудване на длъжностни лица, укриване на такси, пране на пари и така нататък Прокуратурата сочи доказателства, че Божков е плащал подкупи на някогашния ръководител на Държавната комисия по
хазарта (ДКХ) Огнян Митев, против което хазартните игри на предприемача са внасяли доста по-ниски от дължимите такси. Освен това Митев е бавил и даже попречил издаването на лицензи на съперници на Божков, както и отнемал позволения на хазартни оператори, които Божков не направлявал. Има показания от Мария Филипова, която поема поста ръководител на ДКХ от Митев. Филипова споделя, че ден откакто е назначена за ръководител Божков я посетил в кабинета ѝ. Обяснил, че имал доста положително съдействие с предшественика ѝ Огнян Митев, което трябвало да продължи и с нея. Казал ѝ, че за тази цел Митева ще получава " заплащане " от 10 000 лв. дневно. Срещу тези пари тя трябвало да продължи да облагодетелства хазартните игри на Божков и да пречи на конкуренцията му. В показанията си Митева твърди, че е отказала и тогава Божков се доближил до нея, целунал я принудително и опитал да я изнасили. По това следствие Божков има повдигнато обвиняване и за противозаконен трафик на културно-исторически полезности. Материалите за артефактите обаче са отделени в третото досъдебно произвеждане, по което на този стадий Божков не е обвинен.

Второто следствие е така наречен " престъпно ". По него Васил Божков има обвиняване за началник на проведена незаконна група за убийства, изнасилвания и изнудвания. И по него на хазартния необут са повдигнати и редица други обвинявания, като най-съществените са за:

- Поръчителство на опита за ликвидиране на Манол Велев. Срещу Манол Велев беше стреляно на 11 юли 2007 година пред входа на кооперация на столичната ул. " Мизия " № 3. Велев беше улучен в главата и изпадна в кома, от която не излезе до гибелта си на 25 март 2022 година Има показания на очевидци, които настояват, че пред тях Божков разказал, че персонално шефът на защитата му е стрелял по Велев. Към този миг Божков и Велев са съперници в хазартния и строителния бизнес. Велев има
казина в София, както и казиното в хотел " Черно море " във Варна. Собственик е и на тогавашния столичен хотел " Плиска ", ръководи и едно от огромните строителни сдружения.

- Поръчителство на убийството на Йордан Динов. Динов е
хазартен предприемач от Благоевград, съперник на Васил Божков в този бизнес. Той беше убит в центъра на София на кръстовището на улиците " Будапеща " и " Кирил и Методий " на 4 април 2012 година. Според събраните доказателства с изключение на съперници в формалния хазартен бизнес - Божков и Динов са имали спор и поради в така наречен " черно тото ". Твърди се, че претекстът за убийството на Динов е желанието му да разкрие схемите на така наречен " черно тото ", в които Васил Божков бил забъркан. Година и половина след показния разстрел на Йордан Динов Европейският парламент разгласи, че той е погубен поради дейните си дейности против противозаконните залагания и битката си с футболната мафия.

- Поръчителство на атентата против Алексей Петров през 2015 година. На 28 октомври 2015 година беше стреляно с гранатомет против бронирания автомобил, в който се вози Алексей Петров. Две седмици по-късно Петров разгласи премия от 100 000 $ за информация кой е поръчал атентата против него и стартира свое лично следствие. За организирането на опита за отвличане по-късно беше наказан украинецът Роман Логвиненко, само че съответния причинител и поръчителят по този начин и не бяха открити. Твърди се, че към този момент са събрани доказателства, че поръчителят е точно Васил Божков, а основни показания по това обвиняване е дал самият Алексей Петров.

На 2 юни 2021 година Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати постанова наказания на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков за тяхната забележителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 компании. Те са глобени според Указ 13818, който добавя и ползва Глобалния закон " Магнитски " за отчетност при нарушение на човешките права и е ориентиран против причинителите на тежки нарушавания на човешките права и корупция в целия свят. Проблемите на Божков с американската администрация са с отминалост повече от десетилетие. Във вътрешна преписка на щатския Държавен департамент Божков е определян като " най-печално известния разбойник на България ". Името на Божков се загатва и в изтеклата посредством Уикилийкс преписка на посолството на Съединени американски щати в България. Заедно с Тодор Батков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Божков е даден като образец " за някои от най-известните връзки " на българския бизнес с проведената престъпност.

Пак съгласно изтекла през Уикилийкс информация, през 2009 година краткотрайно изпълняващият длъжността дипломат на Съединени американски щати в България Джон Ордуик в дипломатическа грама дефинира Божков като " най-печално известния разбойник " и установи, че Божков към момента е деен " в прането на пари, в приватизационните измами, в заканите, в изнудването, в рекета и в противозаконната търговия с антики ".

При тези обстоятелства и условия за Васил Божков сигурно е било пределно ясно, че завръщайки се в България ще бъде арестуван. На първа инстанция по първото следствие (за хазартните игри) против него Софийски градски съд към този момент сподели, че има задоволително доказателства, с цел да се направи обосновано съмнение, че Божков е съпричастен към закононарушенията, в които е упрекнат. Според съда, в случай че не е в ареста, Божков може да укрие. Бизнесменът реши, че ще апелира това определение и във Facebook профила си добави: " Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани. "

Развитието следва. Засега резултатът е най-малко 1:0 в интерес на прокуратурата. Реваншът ще бъде на 5 септември, когато въпросът със задържането ще влезе в Апелативен съд София.

Васил Божков очевидец против Бойко Борисов

В София Божков получи и призовка да се яви на разпит като очевидец по досъдебно произвеждане, което е формирано по неговите обществени изказвания, че бил изнудван от някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на водача на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. През март предходната година Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа и бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинявания. Съдът разгласи арестите им за противозаконни, защото нямало нито едно доказателство за осъществено от тях закононарушение. Всъщност това следствие по изказванията на Божков, че Борисов, Горанов и Арнаудова са го изнудвали и той им бил платил 60 милиона лв. рушвети, с цел да работи хазартният му бизнес. Именно от правосъдните решения, с които арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова бяха оповестени за незаконосъобразни се разбра, че изказванията на Божков не се удостоверяват от нито едни други доказателства, даже и от разпитите на очевидци, които са били чиновници в неговите компании.

В петък вечерта, откакто на Божков бяха повдигнати обвиняванията по следствията против него юристът му Георги Гатев разгласи, че клиента му е получил призовка като очевидец, само че явяването му зависело от мярката за неотклонение, която съда ще му дефинира, само че не посочи за какво обвързва двете събития.

Васил Божков и въздействието му в политиката

Васил Божков в никакъв случай не е крил, само че не е и показал обществено връзките си с политици. Факт е, че синът му Антон Божков е брачен партньор на Ива Софиянска, една от дъщерите на Стефан Софиянски. Твърди се, че от средата на 90-те години до началото на 2020 година постоянно е бил добре пристигнал в кабинета на финансовия министър, без значение кое държавно управление е управлявало. Официалното пояснение е, че като един от най-големите работодатели и данъкоплатци тази срещи са били естествени. Първият политически скандал, обвързван с Васил Божков, е през 2003 година. Тогавашният заместник-председател на НИС на Съюз на демократичните сили Пламен Орешарски е претендент за кмет на София и се среща с Божков на обяд.

Това става мотив кандидатурата на Орешарски да бъде оттеглена, а по-късно той да напусне и синята партия. Към този миг Пламен Орешарски към този момент има своята политическа история като заместник-министър на финансите в държавното управление на Иван Костов, а през 2005 става финансов министър в кабинета на Станишев (2005 - 2009).

В този интервал бизнесът на Божков стартира да се развива бурно. През 2006 година Божков купува през борсата някогашния приватизационен фонд " ХД Пътища ". Основен акционер в " Холдинг Пътища " е " АБВ Инженеринг ", която е благосъстоятелност на " Нове интернал " (дъщерна компания на " Нове холдинг " ). Чрез " Холдинг Пътища " Божков изкупува огромна част от районните държавни пътно-строителни компании, които преди този момент са били благосъстоятелност на Главно ръководство " Пътища ".

Година по-късно идва вторият политически скандал към Божков. В края на 2007 година при систематизиране на остатъка на бюджета са изказани подозрения за обективността, откакто компании на Васил Божков взимат 47,7 милиона лв. от парите, отпуснати по фонд " Републиканска пътна инфраструктура ". Две години по-късно във финансовите среди и в медиите са изказани подозрения, че Божков прави операции за сметка на миноритарните притежатели, като източва " Нове холдинг " посредством изваждането на непублични дъщерни компании и награди персонално за себе си.

През юли 2020 година от Дубай Васил Божков основава " Гражданска платформа Българско лято ". Регистрацията е забавена от съда и на изборите през април 2021 година употребява като мандатоносител БНО, която печели към 3% от гласовете.

След изборите от прокуратурата афишират, че деятели на партията са забъркани в скица за пазаруване на гласове. На идващите избори на 11 юли 2021 година Гражданска платформа " Българско лято " печели 1,9% от гласовете в България. След като Божков влиза в листата " Магнитски " е отказана регистрация на партията му за присъединяване в последващи избори. Появи се обаче информация, че предприемачът е финансирал други политически планове, които са съумели да преминат 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР