Васил Божков вече две години се укрива в Дубай. А

...
Васил Божков вече две години се укрива в Дубай. А
Коментари Харесай

Докато Петков и Рашков адвокатстват на Божков, той се оказа покровителстван от руските разузнавателни служби

Васил Божков към този момент две години се укрива в Дубай. А управляващите в арабската страна наподобява въобще не имат намерение да отговорят на настояванията на българската прокуратура за неговото наложително довеждане у нас. Така, въпреки да е обект на 18 следствия, Васил Божков интензивно се включи в два от трите парламентарни вота през 2021 година А през цялата 2020 година, Божков самичък призна, че е координирал антиправителствените митинги у нас.

От няколко дни името на посочения в предишното като най-богатия българин още веднъж стана настоящо. И няма по какъв начин да е другояче, откакто вътрешен министър и министър председател безусловно се застъпиха за потребността – непременно Васил Божков да бъде разпитан отдалечено от прокуратурата за изказванията му, че е бил изнудван от някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и някогашната шефка на държавния пресцентър Севдалина Арнаудова.

Така се оказва, че на процедура Бойко Рашков и Кирил Петков адвокатстват на глобения от Съединените щати по световния закон " Магнитски " български олигарх. В същото време има съществени оперативни данни, че Васил Божков съумя да си обезпечи недостижимост от българските проверяващи в Дубай с помощта на връзки с съветските разследващи служби. В средата на м. февруари 2020 година, броени дни откакто Васил Божков е разгласен за интернационално търсене и краткотрайно е задържан в следствен арест в Дубай, името му се замества с визитата на шефа на съветското разузнаване Сергей Наришкин в Обединените арабски емирства.

Българското разузнаване открива, че дни преди височайшата аудиенция на Наришкин, Божков е посетен в ареста в Абу Даби. Малко след отпътуването на началника на съветското външно разузнаване от арабската страна, Васил Божков е пуснат от ареста, като се открива трайно в Дубай, откъдето задейства проект по дестабилизация на страната за замяна на ръководството в страната. От пресслужбата на съветската СВР (Служба за външноразузнаване) отхвърлиха за интервенция в освобождението на Васил Божков.

Връзките на Васил Божков с съветските служби не са изненадващи. Те датират още от зората на Прехода, само че настойчиво са прикривани, до момента в който Божков се е стараел да гради имидж на прозападен надъхан предприемач. Тази мимикрия е срината през лятото на 2021 година с включването на Васил Божков в санкционния лист по световния закон " Магнитски ". Всъщност, глобите против крупния предприемач са на база точно следствията на българската прокуратура.

Вероятно в припадък на гняв, Васил Божков самичък признава, че дейностите на американските управляващи са въз основата на свършеното от прокуратурата у нас. " Магнитски " е смешна работа, какво ми направи " Магнитски " в действителност? Блокира отначало компании, които до момента бяха блокирани ", разяснява Васил Божков включването му в черен лист от американската администрация. В подтекста на днешните огромни наказания против Русия, забавен проблем поражда разобличаване на мрежата на съветския отстъпник Алексей Навални, който е в пандиза поради акциите му против режима на Владимир Путин.

Оказва се, че Васил Божков и прессекретаря на съветския президент – Дмитрий Песков са употребили една и съща яхта при екзотични преходи във водите на Средиземно море. През 2015 година Песков употребил яхтата " Малтийски сокол " за една седмица като част от медения месец с някогашната фигуристка Татяна Навка. Говорителят на Путин платил 426 000 $ наем за яхтата, разкрива Навални.

Меденият месец на Пескови на борда на яхтата бе признат на нож в Русия, най-малкото тъй като държавен чиновник си разрешава сходно разсипничество, което сигурно не подхожда на годишните му приходи. Същата яхта – " Малтийски сокол ", само че през 2019 година е наета от Васил Божков и близкия му другар Пламен Бобоков. Твърденията са, че двамата са платили наем от 1 млн. лв. за едноседмична почивка със съпругите им – Елена Динева и Христина Бобокова.

Оказа се, че хазартният необут, жена му Елена и семейство Бобокови са посрещнали дружно " Джулая морнинг " през 2019 година на яхтата в териториалните води на Гърция. Васил Божков имал уязвимост към Средиземноморието, даже чества своя 60-годишен празник на известния остров Миконос, желана дестинация и на голям брой съветски олигарси.

От няколко дни най-големите юристи на Васил Божков у нас се оказват не различен, а персонално министър председателят Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков. Остава открит въпроса – дали държавното управление, ползващо се с американска поддръжка, в действителност не се оказва съизвършител на покровителстван от съветските разследващи служби български олигарх.

Източник: Tribune.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР