Васил Атанасов - Инвестиционен Консултант при Управляващо Дружество ЮГ МАРКЕТ

...
Васил Атанасов - Инвестиционен Консултант при Управляващо Дружество ЮГ МАРКЕТ
Коментари Харесай

Отчетената инфлация не промени лихвите, поне засега

Васил Атанасов - Инвестиционен Консултант при Управляващо Дружество ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ АД.

Няколко вести направиха седмицата забавна, като раздвижиха пазарите в двете направления. Първата вест за повишението на потребителските цени в Съединени американски щати с 4.2% на годишна база повлия негативно на пазарите на скъпи бумаги. Увеличение с подобен размер не е отбелязван от 2008 година Това укрепи страховете на участниците в пазара за увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния запас по-рано от предстоящото. Индексът S&P500 се намали с 2.15%, което беше най-силното му на ден намаляване от февруари насам.

Впоследствие с изказване от Федералния запас обявиха, че съгласно тях инфлационният напън се дължи на отварянето на стопанската система и разхлабването на противоепидемичните ограничения в страната. Те показаха ясно мнение, че това е краткотрайно и все още не въздейства на паричната политика. Като резултат водещите показатели на международните финансови пазари възвърнаха част от загубите си. Dow Jones Industrial Average и необятният S&P500 затвориха с покачвания от 1.3% (DJIA) и 1.2% (SPX500).

Песимизмът на финансовите пазари повлия на криптовалутите, само че това не беше единствената неприятна вест за тях през седмицата. Илън Мъск разгласи в Twitter, че Tesla няма повече да приема Bitcoin като средство за разплащане.

След оповестеното през февруари желание да се одобряват разплащания с най-голямата криптовалута от компанията Тесла споделиха, че ги тормози възходящото потребление на изкопаеми горива за рандеман на биткойни, изключително въглищата, които имат най-лошите излъчвания от всички горива. Това докара до мигновен спад в цената на Bitcoin с над 10% до 46 хиляди $, след което възвърне до малко над 50 хиляди.

За българския финансов пазар несъмнено събитието на седмицата беше следващото издание на самодейността „ Ден за акции “. Веднъж годишно Борсата, Централен депозитар и присъединилите се 31 капиталови медиатори освобождават от комисиони физическите лица за до 15 изпълнени покупко-продажби с размер не повече от 2000 лева на единична изпълнена поръчка. Това докара до подписване на 1 378 покупко-продажби, което увеличи върха от 1095 транзакции, записан на 16 март 2017 година

За страдание, изчислени на седмична база губещите компании на БФБ бяха по-голям брой от печелившите.

Явно на фона на честото споменаване на пазара при диспутите в Народното събрание повлия и на интереса към българските акции. Лидер в покачването беше Индустриален Капитал Холдинг АД с +9.76%, Адванс Терафонд АДСИЦ с +7.56% и М+С хидравлик АД с +5.41%. Най-силно поевтиняха акциите на Зърнени храни България АД с -10.96%, Сирма Груп Холдинг АД с -6.31% и Неохим АД с -6.25%.

С запаси посрещна пазарът и новината за решението на Съвета на шефовете на " Монбат " АД за дописан контракт за покупка на акции, представляващи 60% от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR. Подписаният контракт е в сходство с авансово признатите параметри на договорката, според които " Монбат " ще придобие 720 000 броя акции. Плащането на цената и прехвърлянето на акциите ще се реализира в признатия от страните период. Цената, която " Монбат " ще заплати за пакета акции, е 10 300 000 евро, като за задачата ще бъде употребена неусвоената част от емисията облигации, а разликата ще бъде финансирана със лични средства.

През месец април т.г. " Софарма " АД осъществя спад в продажбите с 22% по отношение на същия месец на миналата година, в това число 62% растеж на продажбите за вътрешен пазар и 37% спад на продажбите за експорт. През първите четири месеца на 2021 година приходите от продажби на продукция понижават с 29% по отношение на същия интервал на 2020 година, в това число 22% спад на продажбите за вътрешен пазар и 32% спад на продажбите за експорт.

Съветът на шефовете на компанията предлага да няма дял за 2020 година на идното общо заседание на 4 юни 2021 година Резултатът за предходната година е облага от 28,66 млн. лева в неконсолидирания доклад.

Без дял остават и акционерите на " Елхим-Искра " АД, където осъществената през предходната година загуба в размер на 312,2 хиляди лева ще бъде покрита със средства от неразпределена облага от минали години. Акционерите на " Българска роза " АД също не разпределиха дял. Загубата за 2020 година в размер на малко над 136 хиляди лева ще бъде покрита със средства от неразпределена облага от минали години. " Хидравлични детайли и системи " АД утвърди дял в размер на 0,26 лева на акция от облагата за 2020 година

* Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР