Вашингтонските палми излизат от саксиите и превземат дворове и улици

...
Вашингтонските палми излизат от саксиите и превземат дворове и улици
Коментари Харесай

Палмите превземат Приморско

Вашингтонските палми излизат от саксиите и завладяват дворове и улици в Приморско. И в случай че до неотдавна едни от най-обичаните за декоративна декорация палми, чиито листа наподобяват на човешка длан се отглеждаха най-вече в големи саксии, то в южния град те са на път да се трансфорат в същинска злина, видя " Телеграф “.

Семки

В морското градче от няколко години не е нужно да се обгръщат за презимуване, тъй като зимите са меки и не са рискови за растенията. Те си пускат семената и никнат като гъби след дъжд, описаха поданици. Хората просто ги вадят и си ги разсаждат в ямки по тротоарите, а някои са завъдили цели гори.

Тенерифе

И до момента в който на остров Тенерифе и Йордания, с цел да оцелеят тези палми в жегите, се прокарва до тях капково напояване, то в Южна България те се усещат повече от прелестно в съседство със смокини и към момента типичната широколистна растителност за България.

Малки и черни

Другият тип нова растителност са маслиновите дръвчета. Все повече хора ги отглеждат в дворовете си и някои от тях дават годишна продукция. И тъй като българите към момента не са привикнали с този тип средиземноморска растителност, предходната есен се е стигало до комични обстановки. Хората са брали от дребните, черни плодчета и са пробвали да ги ядат, само че се оказали повече от разочаровани поради горчивия им усет.

Отлежават

По-късно станало ясно, че маслините не се употребяват, преди да отлежат. И че не е наложително да са големи, с цел да са вкусни. Първо би трябвало да отлежат известно време в саламура и по-късно се ядат. Затова сега една от най-дискутираните тематики в Приморско са рецептите за консервиране и саламура на маслини.

Приготвят се с кокоше яйце и сол

Маслините се почистват от отпадъци и повредени плодове, дава рецепта за подготвяне на плодчетата Maria Miteva-Christou. Необходимите артикули за саламура са прясно набрани черни маслини, едра сол, вода и едно прясно кокоше яйце. 

Ако при почистването откриете маслини, които са доста зелени, можете да ги отделите и ги залеете настрана с масло в бурканче или купичка.

Изчистените черни маслини се измиват щедро с вода. Заливат се с чиста студена вода и се оставят, до момента в който се подготви саламура. 

Количеството на саламурата, което ще приготвите, зависи от количеството на маслините. Приблизително за 2 кофи цялостни с маслини, подготвям една кофа със саламура.

В кофа се налива вода (в случая към 10 л). В нея се сипва сол, най-добре е да се стартира с не повече от 1 кг сол. Водата със солта се разбърква от време на време, до момента в който солта се разтопи. В солената вода се пуска авансово измитото прясно, сурово кокоше яйце – то в тази ситуация извършва роля на знак за солеността на водата: в случай че водата не е задоволително солена, яйцето потъва на дъното на кофата. Добавя се сол, до момента в който яйцето изплува и се задържа там, без да потъва. Яйцето се изважда от нея, маслините се отцеждат от чистата вода и се заливат със саламурата. Притискат се с паница и кофата се захлупва. След към месец маслините могат да се употребяват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР