Вашингтон. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на

...
Вашингтон. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на
Коментари Харесай

Зам.-министър Георг Георгиев обсъди актуални теми от дневния ред с партньори в Държавния департамент във Вашингтон

Вашингтон. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещаване в Съединени американски щати, беседва в Държавния департамент във Вашингтон със заместник-помощник на държавния секретар в Бюрото по стопански въпроси Питър Хаас и с Матю Бойс, заместник-помощник на държавния секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния Департамент. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Основен акцент в диалозите сред Георг Георгиев и Питър Хаас беше кандидатурата на страната ни за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). „ България към този момент е потвърдила своята обвързаност към правилата, споделяни от страните-членки - отворена пазарна стопанска система, либерален плурализъм и ценене на човешките права. Нашето участие в Европейски Съюз и НАТО е мощно доказателство за това “, съобщи Георг Георгиев. По думите му в България съществува политически консенсус по отношение на нуждата от участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Българското държавно управление разгласи за главен политически приоритет приемането на покана за започване на договаряния за участие в организацията.
Българският бизнес също поддържа участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Асоциацията на организациите на българските работодатели взе участие в съответния комитет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз – BIAC. Отделно от това всички държави-члeнки на Европейски Съюз поддържат българско участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. На лице е поддръжка на нашата кандидатура и от страна на редица други държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
„ България чака да получи съответна дата за започване на договаряния за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз във допустимо най-кратък период. Такава покана в допълнение ще ни окуражи в нашите старания за реализиране на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, безапелационен беше заместник-министър Георгиев.
Той съобщи, че България има вяра, че нашите американски сътрудници ще оценят напъните на страната в хода на подготовката за участие, както и " добавената стойност " от участието ѝ в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Всеки позитивен знак за България ще значи също по този начин мощен сигнал към страните от нашето близко обграждане за готовността на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да показа положителните практики с тях.
В хода на срещата с Матю Бойс двамата показаха удовлетворение от високото равнище на двустранен разговор сред България и Съединени американски щати и подчертаха взаимното предпочитание разговорът да продължи. Сред главните тематики на диалога бе въпросът за включване на България в Програмата на Съединени американски щати за безвизови пътувания, положителното съдействие в региона на сигурността и защитата, договарянията за приемане на покана за участие на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, подписване на Социална конвенция сред двете страни, както и партньорство в региона енергийната сигурност.
Българският заместник-министър на външните работи открои напъните на България за европейска интеграция на страните от Западните Балкани, която бе измежду главните цели на завършилото сполучливо българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Двете страни разискаха още развиването на плана за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов кулоар и интереса на България да взе участие в плана за терминал за полутечен природен газ в гръцкия град Александруполис. Акцентирано бе, че страната ни има упоритостта да се трансформира в районен разпределителен център, посредством построяването на газов хъб „ Балкан “ край Варна.
„ Щастлив съм, че страната ни се преглежда като стабилен и приближен сътрудник в района на Балканите, както и в Централна и Източна Европа по въпросите, свързани с защита, груповата сигурност и енергетиката. България се утвърждава като незаобиколим фактор по пътя на гарантиране на правилата на евроатлантическата политика и демокрацията в световен мащаб ", съобщи Георг Георгиев след срещите си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР