Вашингтон възнамерява скоро да премести около 1000 американски войници от

...
Вашингтон възнамерява скоро да премести около 1000 американски войници от
Коментари Харесай

САЩ изпращат войници в Румъния, Полша и Германия ОБЗОР

Вашингтон има намерение скоро да реалокира към 1000 американски бойци от Германия в Румъния и още 2000 от Съединени американски щати в Германия и Полша. Това заяви военният прессекретар на Съединени американски щати Джон Кърби в публично изказване по тематиката, предава БГНЕС.

" Настоящата обстановка изисква да засилим възпирането и защитата на източния фланг на НАТО. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде ясно да се разбере, че Съединени американски щати ще реагират на възходящата опасност за европейската сигурност и непоклатимост. Ангажиментът ни към член 5 от Северноатлантическия контракт и груповата сигурност остава хладнокръвен. Като част от този ангажимент и с цел да се приготвят за редица непредвидени обстановки, Съединени американски щати скоро ще разположат спомагателни сили в Румъния, Полша и Германия ", сподели той.

Член 5 от Северноатлантическия контракт, подписан във Вашингтон през 1949 година, планува групов отговор при положение на " въоръжено нахлуване против една или повече " държави-членки на НАТО.

" Искам ясно да заявя, че това не са непрекъснати ограничения. Тези стъпки се подхващат в отговор на актуалната обстановка със сигурността. Освен това тези сили няма да водят война в Украйна. Те ще обезпечат надеждна отбрана на нашите съдружници в НАТО ", акцентира Кърби.

Планът за предислокация

" Нека ви го обясня в три стъпки. Първо, 1000 бойци, които в този момент се намират в Германия, ще бъдат преместени в Румъния през идващите дни ", съобщи представителят на Пентагона. " Те ще подсилят почти 900-те американски военнослужещи, които сега се намират в Румъния ", добави представителят на защитата на Съединени американски щати, като увери, че преди този момент е било получено искане за това от румънските управляващи.

" Второ, през идващите няколко дни ще преместим към 2000 спомагателни военнослужещи от Съединени американски щати в Европа ", сподели той. " Тези сили ще бъдат ситуирани в Полша и Германия ", посочи Кърби. Според данните, оповестени от Пентагона, 1700 военнослужещи ще бъдат ситуирани в Полша, а към 300 - в Германия.

" Не е изненадващо, че работим в тясно съдействие с нашите полски и немски съдружници, с цел да подготвим това разполагане ", сподели той. " Отново дублирам, че това не са непрекъснати стъпки. Реагираме на актуалните условия и ще поправяме позицията на силите си според от измененията в обстановката ", акцентира Кърби.

" Трето, и това е последният миг, тези сили са обособени и спомагателни към 8500-те американски сили, които са в нараснала подготвеност, както разгласих предходната седмица. Тези 8500 души сега не са разгърнати, само че към момента са разполагаем за пренасочване ", сподели Кърби.

Той посочи, че преместването на войските ще се прави под командването на Съединени американски щати, а не на НАТО.

" Войските, за които приказвам през днешния ден, ще бъдат под командването на Съединени американски щати ", отговори той на съответния въпрос. " Но в тази ситуация с Румъния, знаем, че Франция се готви да изпрати войски там, ще намерим метод да допълним това военно наличие в цялостна консултация с Румъния ".

Възможност за нови подкрепления

Американските управляващи не изключват опцията в бъдеще да трансферират спомагателни подкрепления в Европа в допълнение към тези, които ще бъдат изпратени през идващите дни, обявиха от Пентагона.

" Възнамеряваме непрестанно да следим обстановката в района и да се консултираме с нашите съдружници и сътрудници. Ако сметнем за належащо да повишим готовността с спомагателни сили, ще го създадем. Ако считаме, че би трябвало да изпратим повече сили в някоя от страните от източния фланг на НАТО, ще създадем това след цялостна консултация с НАТО и съответните съдружници и сътрудници ", съобщи представителят.

Съединени американски щати не са оповестили какъв брой още военнослужещи могат да бъдат краткотрайно ситуирани в Европа. Не става дума обаче за 8500-те военнослужещи, които по-рано бяха сложени в положение на нараснала подготвеност за вероятно разполагане в Европа като част от контингента на НАТО, а за сили отвън него.

Път за деескалация

Американските управляващи не считат военния спор в Украйна за неминуем и ще се стремят към дипломатическо споразумяване и деескалация, обявиха от Пентагона.

" Не знаем дали Русия е взела дефинитивно решение за по-нататъшно навлизане в Украйна, само че е ясно, че съществува тази опция. Министерството на защитата на Съединени американски щати ще продължи да поддържа дипломатическите старания на Белия дом и Държавния департамент за реализиране на съглашение. Не считаме, че спорът е неминуем ", сподели Кърби.

" Съединени американски щати, дружно с нашите съдружници и сътрудници, предложиха на Русия път към деескалация, само че ние ще предприемем всички рационални стъпки, с цел да подсигуряваме личната си сигурност и тази на нашите съдружници ", добави Кърби.

В същото време представителят на Пентагона съобщи, че съгласно Вашингтон Русия продължава да изпраща войски към украинската граница. Според Кърби Русия " продължава да усилва силите си, обединени нападателни сили, даже през последните 24 часа ". Според представителя на американската защита това е изключително настоящо " в Западна Русия и Беларус ". Според представителя на Пентагона съветската страна " не е посочила никакви признаци на интерес или предпочитание за понижаване на напрежението ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР