Вашингтон възнамерява да покаже на страните от Близкия изток, че

...
Вашингтон възнамерява да покаже на страните от Близкия изток, че
Коментари Харесай

Байдън: САЩ ще играят водеща роля в региона на Близкия изток

Вашингтон има намерение да покаже на страните от Близкия изток, че Съединени американски щати могат да продължат да бъдат водещи в района , съобщи президентът Джо Байдън на взаимна конференция с израелския министър-председател Яир Лапид в четвъртък.

Президентът съобщи, че възнамерява да разиска въпроса за правата на индивида на идната среща със саудитското управление. " Никога не съм премълчавал да приказвам за правата на индивида ", сподели Байдън, като акцентира, че повода, заради която отива в Саудитска Арабия, е доста по-широка - тя е да се насърчат ползите на Съединени американски щати.

" Това, което мисля, е, че н аправихме неточност , като се оттеглихме от Близкия изток ", акцентира американският водач преди срещата на върха на Съвета за съдействие в Персийския залив, чийто хазаин е Саудитска Арабия.
 В сянката на Тръмп: Байдън в Саудитска Арабия
В сянката на Тръмп: Байдън в Саудитска Арабия

Десетилетия след доктрината " Никсън " наподобява по този начин, че Съединени американски щати имат все по-ограничени благоприятни условия за партньорства в Близкия Изток, а самата теория е избледняващ спомен

Байдън съобщи, че ще се срещне " с още девет държавни глави ". " И по този начин, има толкоз доста въпроси, които са заложени на карта, че желая да изясня, че можем да продължим да бъдем водещи в района, а не да сътворяваме вакуум ", акцентира Байдън.

" Вакуум, който се запълва от Китай и или Русия, срещу ползите както на Израел, по този начин и на Съединените щати и доста други страни. И по този начин, задачата на визитата е да координираме с деветте държавни глави това, което е в полза на Съединени американски щати, а имам вяра, че и в полза на Израел ", акцентира той.

Както Белият дом заяви по-рано, Байдън има намерение да участва на срещата на върха на Съвета за съдействие в Персийския залив. Срещата на Съвета е планувана за 16 юли в Джеда. Поканени са и водачите на Египет, Йордания и Ирак.
 Байдън подготвен да употребява и мощ против нуклеарен Иран
Байдън подготвен да употребява и мощ против нуклеарен Иран

Но като краен вид, увери американският президент

Убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година обтегна връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Съединени американски щати твърдяха, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман персонално е одобрил убийството на журналиста, защото е виждал в него опасност. Рияд изрично отхвърли обвиняванията на Вашингтон, само че Байдън нееднократно е обещавал да работи за превръщането на кралството в нелоялна страна.

По-рано тази година Wall Street Journal заяви, че престолонаследникът на Саудитска Арабия е отказал телефонен диалог с Байдън, който е желал да разиска обстановката към Украйна и опцията за увеличение на производството на нефт, с цел да се понижат международните цени на въглеводородите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР