Вашингтон сам провокира продоволствена криза на територията на Украйна, лишавайки

...
Вашингтон сам провокира продоволствена криза на територията на Украйна, лишавайки
Коментари Харесай

Захарова: САЩ провокират продоволствена криза в Украйна

Вашингтон самичък предизвика продоволствена рецесия на територията на Украйна, лишавайки я от зърнените й ресурси.

Това съобщи формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, оповестява ТАСС.

„ Изявлението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън от 10 май за нуждата от намиране на благоприятни условия за експорт на 20 милиона тона зърно от Украйна съответства с подписването на закона за украинския ленд-лизинг. Оказва се, че Киев ще заплаща за оръжие с пшеница. Всъщност самите американци предизвикат продоволствена рецесия в Украйна, като я лишават от зърнени запаси “, сподели дипломатът, разяснявайки обстановката с продоволствената сигурност в подтекста на изказвания на публични представители на непознати страни за хипотетичното „ блокиране “ на Черно море “.

Тя акцентира, че Съединени американски щати и Европейски Съюз приказват за планове да изнесат 20 милиона тона зърно от Украйна в границите на 2,5 месеца, сякаш за превозването им до африканските и близкоизточните страни, с цел да се предотврати продоволствена рецесия. " В реалност обаче зърното се транспортира до хранилища в Европа. Организирани са железопътни, шосейни и речни направления за доставката му до дестинации в Германия, Полша, Литва, Румъния и България ", добави представителят на Министерство на външните работи.

Ситуацията на хранителния пазар

Руската страна отбелязва, че сега на международния пазар на храни се развива „ тревожна обстановка “ заради проблеми с доставките на селскостопански артикули, декларира Захарова. „ Ние, като най-големият снабдител на пшеница на интернационалните пазари, сме извънредно обезпокоени. Опитите на Запада да приписва всички проблеми на специфична военна интервенция и да упрекна Русия, че блокира непознати кораби в пристанищата на Черно и Азовско море, са безусловно безпочвени ", продължи тя. „ Скокът на цените на зърното стартира още през 2020 година и никога не е резултат от специфична военна интервенция. Пандемията докара до съществено спиране на веригите за доставки и доста нарастване на цената на услугите за превозване на храни. "

Според дипломата специалистите на ФАО неведнъж са отбелязвали, че цените са достигнали рекордно високо равнище до февруари 2022 година " Така че от 2019 година до февруари 2022 година показателят на цените на храните се е нараснал с съвсем 50%. Това се случи не по виновност на Русия, а заради пандемичната парична емисия, високите цени на силата, торовете и други селскостопански запаси ", добави тя.

Катализатор на рецесията

Както акцентира представителят на външното министерство, антируските наказания на Запада, довели до скъсване на връзките в региона на световната логистика и транспортна инфраструктура, се трансфораха в „ главен катализатор “ за съществуващите отрицателни трендове. „ Съединени американски щати и Европейски Съюз не разрешиха на кораби под съветски байрак да употребяват бреговата им инфраструктура. Най-големите каргопревозвачи в света се причислиха към глобите против Русия, техните кораби не посещават съветски пристанища. Морското комерсиално пристанище Новоросийск е включено в Европейски Съюз лист на глобите, посредством който се доставя до 50% от съветското зърно. Европейски Съюз вкара квотен режим за импорт на торове ", сподели тя. " Всичко това, дружно със глобите за превоз на артикули от Русия, компликации при заплащането на доставки, неразрешени транзакции и митнически проблеми, доведоха през март до понижаване на доставките на съветски торове в страните от Европейски Съюз с 40%. “

В резултат на това цените на пшеницата, царевицата и ечемика, които към този момент бяха рекордно високи, се покачиха още повече. „ Според Организация на обединените нации през март 2022 година цената на питателните артикули надвишава миналогодишната цифра с 24%, а в страните от Европейски Съюз цената на пшеницата скочи със 70% за този интервал “, напомни Захарова.

Неоснователни обвинявания

Дипломатът разяснява и изказванията, направени предния ден от публични представители на непознати страни за хипотетичното " блокиране " на непознати кораби от съветски военни във водите на Черно и Азовско море. Тя акцентира, че съответните изказвания " не дават отговор на действителността ".

„ Пристанището в Мариупол възобнови работа, откакто военните на Русия и Донецката национална република получиха надзор над него, фарватерът беше деблокиран, бяха основани условия за овакантяване на корабите “, означи тя. Руските въоръжени сили всекидневно от 8.00 до 19.00 часа откриват два морски филантропични коридора. В черно море има излаз от пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южен в югозападно направление от териториалното море на Украйна, като е открит кулоар с дължина 80 благи и ширина 3 благи. От 25 май действа и кулоар в Азовско море. Дължината му е 115 морски благи, широчина за придвижване – 2 благи “.

В същото време управляващите в Киев, съгласно Захарова, отхвърлят да си сътрудничат с представители на непознати страни и корабособственици, с цел да обезпечат безвредното излизане на блокираните кораби, в действителност „ вземайки тях и техните екипажи за заложници “.

Съвестен сътрудник

На фона на актуалната обстановка Русия, както означи дипломатът, продължава да бъде „ виновен участник в международния пазар на храни “. „ Възнамеряваме да продължим да изпълняваме добросъвестно отговорностите по интернационалните контракти във връзка с експортните доставки на селскостопанска продукция, торове, енергийни носители и други сериозни артикули. Ние добре осъзнаваме значимостта на сходни доставки за обезпечаване на социално-икономическата непоклатимост на другите райони на света “, в умозаключение споделя Захарова.

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР