Медоус иска отхвърляне на обвиненията срещу него в Джорджия

...
ВАШИНГТОН (Ройтерс) - Бившият началник на кабинета на Белия дом
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (Ройтерс) - Бившият началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус иска от федералния съд да отхвърли наказателните обвинения срещу него в щата Джорджия, произтичащи от усилията на бившия президент Доналд Тръмп да отмени Президентски избори в САЩ през 2020 г., според съдебен документ.

Медоус твърди, че неговите предполагаеми действия, включително участие с Тръмп в телефонен разговор с държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, трябва да бъдат освободени от държавно наказателно преследване, тъй като са били извършено в качеството му на федерален служител.

Документ от 37 страници, подаден в събота в окръжен съд на САЩ в Джорджия, твърди, че действията на Медоус са защитени от клаузата за върховенството на Конституцията на САЩ, съгласно която федералните служители са с имунитет срещу държавно преследване за действия, извършени в рамките на разумния обхват на техните задължения.

„Поведението, за което е обвинено тук, попада директно в обхвата на задълженията на г-н Медоус като началник на щаба и федералната политика, залегнала в тази роля, “ Адвокатите на Медоус казаха в подаването.

Документът също така претендира за защита на Медоус съгласно Първата и 14-та поправка на конституцията.

Подаване дойде дни след Медоус, бивш север Конгресмен от Каролина, поиска делото, заведено срещу него, да бъде преместено от окръг Фултън в Джорджия във федералния съд.

Медоус и Тръмп бяха сред 19-те обвиняеми, посочени миналата седмица в обвинителен акт от 41 точки на голямото жури на Джорджия, твърдящ, че те " съзнателно и умишлено“ са участвали в заговор за отмяна на изборната загуба на Тръмп през 2020 г. от президента на демократа Джо Байдън в щата.

В обвинителния акт се твърди, че Медоус е помогнал за подхранването на заговора, като е правил неверни изявления относно изборите и е заговорничил с Тръмп ще разработи план за прекъсване и забавяне на сертифицирането на изборните гласове в Конгреса на 6 януари 2021 г.

В него се твърди също, че той се е опитал да окаже натиск върху главен следовател в кабинета на държавния секретар на Джорджия да ускори проверката на подписа в окръг Фултън и че той е участвал в телефонен разговор, в който Тръмп е накарал Рафенспергер да „намери“ достатъчно гласове, за да върне малката си загуба в щата. Рафенспергер отказа да го направи.

(Доклад от Дейвид Морган; Редактиране от Мери Миликен и Марк Портър)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР