Вашингтон посочи Китай като водещо предизвикателство за САЩ в дългосрочен

...
Вашингтон посочи Китай като водещо предизвикателство за САЩ в дългосрочен
Коментари Харесай

Блинкън алармира: Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила

Вашингтон уточни Китай като водещо предизвикателство за Съединени американски щати в дълготраен проект и удвоява напъните си за увеличение на американското наличие в Азиатско-тихоокеанския район.

 

" Мисля, че задачата им е да станат преобладаваща мощ в света - във боен, стопански и дипломатически проект ", сигнализира Блинкън на конгрес, проведен от списание " Атлантик ", отговаряйки на въпрос за желанията на Китай. " Ето към това се стреми (китайският президент) Си Цзинпин ", сподели още той.

 

" В избран смисъл това не е изненада. Китай има невероятна история. Мисля, че в случай че гледате и слушате китайските ръководители, ще установите, че те се стремят да си върнат това, което считат за свое законно място в света ", уточни държавният секретар.

 

Макар да твърди, че гледа трезво на връзките с Китай и ускорява натиска върху него, кабинетът на Байдън се старае да поддържа разговор с Пекин, с цел да " ръководи отговорно " напрежението сред двата колоса.

 

Припомняме, че през юни Блинкън беше на посещаване в Пекин. Напрежението обаче остава налице, изключително във връзка с Тайван, който китайското държавно управление счита за част от Китай.

 

Залогът е " извънредно висок ", означи американският държавен секретар, като акцентира ролята на острова в международната стопанска система, основно като център за производството на най-модерни полупроводници.

 

" Ако се стигне до рецесия към Тайван, ускорена от дейностите на Китай, ще има световна икономическа рецесия ", добави Блинкън и настоя Пекин да приключи опитите да трансформира статуквото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР