Докато в Русия се появяват пукнатини, САЩ планират нови санкции, за да засилят натиска върху Москва

...
Вашингтон планира да продължи да упражнява натиск върху Русия чрез
Коментари Харесай

Вашингтон планира да продължи да упражнява натиск върху Русия чрез допълнителни санкции в опит да наложи на Москва трудни избори, каза високопоставен американски служител пред CNN.

Подготовката за по-нататъшни икономически наказания идва, когато в икономиката и обществото на Русия се появяват пукнатини поради войната в Украйна и санкциите от Запада.

Шефът на Wagner Group Евгений Пригожин се смята за мъртъв при самолетна катастрофа точно два месеца след началото на шокиращ, но краткотраен бунт срещу руското военно ръководство. Причината за катастрофата не е известна и руските власти са започнали наказателно разследване.

На икономическия фронт руската рубла наскоро се срина до 17-месечно дъно, потъвайки в един момент до по-малко от едно пени. Руската централна банка отговори, като свика спешна среща и увеличи лихвените проценти, за да спре кървенето.

Борбата в Русия за укрепване на разпадащата се рубла показва, че натискът върху Москва работи, каза висшият американски служител пред CNN.

Съединените щати постоянно налагат санкции на Русия и американският служител каза, че Вашингтон планира да продължи да го прави в опит да засили натиска.

Путин осъди санкционната кампания на Запада в сряда на икономическа среща на върха, проведена в Южна Африка.

Говорейки от разстояние, тъй като той е изправен пред заповед за арест, свързана с войната в Украйна, Путин критикува „нелегитимната практика на санкции и незаконното замразяване на активи на суверенни държави, което по същество се свежда до погазване от тях на всички основни норми и правила на свободната търговия и икономически живот, ”, според видеото и превода, публикувани на официалния му уебсайт.

Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс твърди, че сега е моментът Съединените щати да засилят натиска върху Русия.

„Силно вярвам, че трябва да разширим и затегнем съществуващите финансови, икономически и лични санкции и контрол върху износа“, каза Петреъс, пенсиониран генерал с четири звезди, който служи като председател на Глобалния институт KKR, пред CNN в четвъртък.

Петреъс каза, че Съединените щати и техните съюзници трябва да работят възможно най-бързо, за да дадат възможност на Украйна на бойното поле, като използват „всички налични инструменти“, като същевременно действат, за да навредят на икономиката на Русия.

„Трябва да направим същото с нашите съюзници, за да ограничим руската икономика и военен индустриален капацитет“, каза Петреъс. „Общата цел трябва да бъде да се ускори моментът, в който Путин осъзнае, че Русия няма да може да надмине украинците, европейците и американците и трябва да се измъкне от катастрофалната, неспечелима война, която е повел срещу своя съсед.“

Западът вече наложи тежки санкции на Русия, насочени към олигарсите, налагане на таван на цените на петрола, забрана на вноса на руски петрол и злато, насочени към военно оборудване и ограничаване на износа на ключова технология, която захранва машината за износване.

Бъдещите санкции ще бъдат предназначени да държат Русия отговорна за войната в Украйна и да принудят руските служители да вземат трудни решения, каза високопоставеният американски служител пред CNN.

„Има много повече, което може да се направи“, каза Ед Милс, политически анализатор във Вашингтон в Raymond James. „Самолетната катастрофа на Пригожин добавя към разказа за Путин като измамник и победата в Украйна е от изключително значение.“

Например Милс каза, че Западът може да се насочи към руския износ на важни минерали, включително уран. Някои законодатели призоваха администрацията на Байдън да направи точно това в опит да изтръгне допълнително Москва от приходи, които биха могли да захранят нейната военна машина.

Руското ядрено гориво обаче играе решаваща роля в западните енергийни мрежи.

През 2021 г. Съединените щати разчитаха на руската Росатом за 14% от урана, захранващ ядрените им реактори, докато европейските енергийни компании купуваха почти една пета от ядреното си гориво от руския монополист.

„Част от причината, която не е набелязана, е, че докато, да, тези пари отиват в руската икономика, ползата от тези минерали отива в света“, каза Милс.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР