САЩ налагат санкции на лидери в Суданските сили за безвъзмездна помощ (RSF) заради „мащабни“ злоупотреби

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Съединените щати налагат санкции на висши
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Съединените щати налагат санкции на висши командири в Суданските сили за бърза поддръжка (RSF), обвинявайки група за извършване на „мащабни“ нарушения на правата по време на продължилия месеци конфликт със суданската армия.

Мерките в сряда бяха насочени към Абделрахим Дагало, заместник-командир на RSF и брат на ръководителя на групата Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало, както и Абдул Рахман Джума, висш генерал на паравоенната организация в Западен Дарфур.

Министерството на финансите на САЩ замрази активите на Абделрахим Дагало в страната, докато Държавният департамент наложи визови ограничения на Джума.

Двамата са най-високопоставените лидери на RSF, които са изправени пред директни санкции от страна на САЩ след избухването на боевете в Судан по-рано тази година.

„Съединените щати продължават да призовават всички външни участници да избягват разпалването на конфликта“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление, очертаващо ходовете.

„Няма да се поколебаем да използваме инструментите, с които разполагаме, за да попречим на способността на RSF и суданските въоръжени сили (SAF) да продължат още повече тази война и също така ще използваме такива инструменти, за да възпираме всеки участник от подкопаване на суданските стремеж на хората към мир и гражданско, демократично управление.”


RSF и суданската армия са вкарани в битка за контрол над Судан от средата на април.

Насилието уби хиляди и разсели повече от четири милиона души, което предизвика предупреждения от ООН, че страната е изправена пред „хуманитарна извънредна ситуация с епични размери“.

Усилията за прекратяване на конфликта, включително посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, доведоха само до краткотрайно прекратяване на огъня.

Междувременно цивилни продължават да бъдат хванати в кръстосания огън. Кризата също така стимулира етнически насочени атаки срещу африкански, неарабски общности в западния регион на Дарфур, за които правозащитните групи обвиняват RSF и неговите съюзници.

„От началото на конфликта между RSF и суданските въоръжени сили на 15 април 2023 г. и двете страни не успяха да приложат прекратяване на огъня, а RSF и съюзническите милиции бяха достоверно обвинени в обширни нарушения на човешките права в Дарфур и другаде ”, каза Министерството на финансите на САЩ в сряда.

Вашингтон също каза, че членовете на RSF са извършили груби нарушения на човешките права, включително „свързано с конфликти сексуално насилие и убийства на етническа основа“.

Държавният департамент обвини силите, ръководени от Джума, че са отвлекли и убили Хамис Абакар, губернатор на Западен Дарфур, и неговия брат през юни. Абакар твърдеше, че RSF са убили цивилни в региона.

RSF отрече твърденията за злоупотреба и обвини армията в бомбардиране на цивилни райони.

Суданските въоръжени сили, които се ръководят от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, също отрекоха да са извършили нередности по време на конфликта и на свой ред обвиниха RSF във военни престъпления.


САЩ казват, че основната им цел в Судан е да намалят насилието, преди да работят за окончателно прекратяване на боевете и връщане към гражданско управление.

През юни Вашингтон санкционира компании, контролирани от шефа на RSF Хемедти и две отбранителни фирми, свързани с военните, като част от този натиск.

В сряда Блинкен призова всички страни да „изпълнят задълженията си съгласно международното хуманитарно право за защита на цивилни, да държат отговорни отговорните за жестокости или други злоупотреби, да позволят безпрепятствен хуманитарен достъп и да преговарят за прекратяване на конфликта“.< /p>

След години на враждебност, връзките между Хартум и Вашингтон се затопляха, откакто суданската армия отстрани дългогодишния президент Омар ал Башир от власт през 2019 г. след антиправителствени протести.

Двете страни възстановиха дипломатическите си връзки през 2020 г., а през следващите месеци Судан също се съгласи да нормализира отношенията с Израел и беше премахнат от списъка на САЩ с „държавни спонсори на тероризма“.

Но през октомври 2021 г. суданската армия организира преврат срещу цивилното правителство на премиера Абдала Хамдок, което доведе до неговата оставка в началото на 2022 г.

Ал-Бурхан, ръководителят на доминирания от военните Суверенен съвет, на практика управлява страната след напускането на Хамдок.

Хемедти беше негов заместник, но беше отстранен от тази позиция след сблъсъка му с армията.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР