Вашингтон, окръг Колумбия – Президентът на Съединените щати Джо Байдън

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Президентът на Съединените щати Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън обещава военна помощ, политическа подкрепа за Израел на фона на войната в Газа

Вашингтон, окръг Колумбия – Президентът на Съединените щати Джо Байдън даде обещание непоколебима поддръжка за Израел, до момента в който военните му удрят Газа с бомбардировки през след невиждана офанзива от палестинската формация Хамас през уикенда.

В тирада в Белия дом във вторник Байдън сподели, че Вашингтон ще даде спомагателна военна помощ на Израел, който от този момент разгласи война на Хамас.

Продължете да четете

лист от 3 детайла. Бомбите, които валят над Газа, са повече от страшни, повече от луди Войната сред Израел и Газа: Кои интернационалните артисти могат да играят миротворци? Ракети, изстреляни от Южен Ливан към Израел, до момента в който Газа е бомбардирана завършек на списъка

Той също по този начин акцентира бруталността на съботната офанзива — която умъртви стотици хора и видя други пленени — и съпостави Хамас с ИДИЛ (ISIS), обвинявайки я в „ тероризъм “.

„ Ето какво имат поради под човешка покруса, свирепост в отблъскващ мащаб “, сподели Байдън. „ Ще продължим да бъдем обединени, подкрепяйки народа на Израел, който търпи неописуеми загуби и се противопоставяме на омразата и насилието на тероризма. “

Президентът на Съединени американски щати обаче не даде детайлности за израелската война в Газа или нейните цели — единствено поддържа това, което той назова „ обвързване на Израел да отговори на тези жестоки офанзиви “.

Тук Al Jazeera преглежда пет основни извода от обръщението на Байдън:

Байдън даде обещание повече военна помощ за Израел

Байдън даде обещание повече военна помощ за Израел, който към този момент получава 3,8 милиарда $ военна помощ от Съединени американски щати.

„ Увеличаваме спомагателна военна помощ, в това число муниции и прехващачи за попълване на Железния купол “, сподели той, имайки поради израелската противоракетна система.

„ Ще се уверим, че Израел няма да изчерпи тези сериозни активи, с цел да пази градовете и жителите си. “

Президентът на Съединени американски щати прикани Конгреса да предприеме „ незабавни дейности за финансиране на условията за национална сигурност на нашите сериозни сътрудници “, евентуално имайки поради както Израел, по този начин и Украйна, последната от които отблъсква пълномащабна инвазия от Русия. < /p>

„ Тук не става въпрос за партия или политика. Става въпрос за сигурността на нашия свят, сигурността на Съединените американски щати “, сподели той.

Байдън добави, че администрацията му е в „ съвсем непрекъсната връзка “ с израелските сътрудници.

Според Белия дом Байдън е следил от близко обстановката с ежедневни брифинги от своя екип по сигурността. По-рано във вторник той беседва с израелския министър председател Бенямин Нетаняху за трети път от толкоз дни.

Американци измежду пленниците на Хамас

Байдън удостовери, че американци са измежду пленниците, държани от Хамас, без да прецизира броя. Той сподели още, че 14 американски жители са били убити при офанзивата.

„ Нареждам на екипа си да споделя разследваща информация и да разположи спомагателни специалисти от цялото държавно управление на Съединените щати, които да се съветват и поучават израелските сътрудници по отношение на напъните за възобновяване на заложници, тъй като като президент нямам по-висок приоритет от сигурността на държаните американци заложници по целия свят “, сподели той.


Не се загатват палестински цивилни или по-широк спор

С повишаването на броя на жертвите в Газа, до момента в който израелските самолети безмилостно бомбардират гъсто обитаемата територия, Байдън не загатна палестинските жертви.

Вместо това той се концентрира върху израелските жертви на офанзивата на Хамас.

Единственият път, когато Байдън загатна палестинци, беше да нападне Хамас. „ Хамас не пази правото на палестинския народ на достолепие и самоопределяне “, сподели той. „ Неговата декларирана цел е унищожаването на страната Израел посредством убийството на еврейски народ. “

В своя правилник от 2017 година Хамас отхвърля „ преследването на всяко човешко създание или подкопаването на неговите или нейните права на националистическа, религиозна или сектантска основа “.

Байдън също не обърна внимание на първопричините за спора.

Лидерите на Хамас обявиха, че са подхванали офанзивата в отговор на израелските нарушавания в джамията Ал-Акса в Йерусалим, покрай ежедневното принуждение против палестинците на Западния бряг и съвсем 20-годишната обсада на Газа.

Водещи правозащитни групи упрекнаха Израел, че постанова система на апартейд на палестинците.

Съединени американски щати предизвестяват против „ потребление “ от войната

Байдън, явно обръщайки се към Иран и ливанската формация Хизбула, предизвести други партии в района да не се „ употребяват “ от войната в Газа.

„ За всяка страна, всяка организация, всеки, който мисли да се възползва от обстановката, имам една дума: Недейте. Сърцата ни може да са разрушени, само че решимостта ни е ясна “, сподели той.

Президентът на Съединени американски щати сподели, че Вашингтон е „ засилил позицията на военната си мощ “ в района, с цел да „ ускори възпирането “.

Пентагонът разгласи, че изпраща спомагателни военни кораби и самолети в Източното Средиземноморие след офанзивата на Хамас.


„ Ние сме подготвени да преместим спомагателни активи, в случай че е належащо “, сподели Байдън във вторник.

Съединени американски щати не са взели участие директно в офанзивите против Газа и представител на Белия дом сподели в понеделник, че Вашингтон „ няма желание да слага американски ботуши на земята “.

Неквалифицирана политическа поддръжка за израелския отговор

Байдън предложи безусловна политическа поддръжка за военния отговор на Израел макар страховете за повече от 2,2 милиона души, които живеят в Газа.

Израелските водачи към този момент оповестиха „ цялостна блокада “ на палестинския анклав, обещавайки да предотвратят навлизането на храна и други съществени доставки на територията, предизвиквайки безпокойствие от правозащитници и Организация на обединените нации.

„ Като всяка нация в света, Израел има право да отговори, в действителност има обвързване да отговори на тези жестоки офанзиви “, сподели Байдън във вторник.

„ Нека няма подозрение: Съединените щати пазят гърба на Израел. Ще се уверим, че еврейската и демократична страна Израел може да се пази - през днешния ден, на следващия ден, както постоянно. Толкова е просто “, добави той.

Байдън сподели, че е споделил на Нетаняху, че в случай че Съединени американски щати са претърпели сходна офанзива, отговорът им ще бъде „ бърз, съдбоносен и пагубен “.

„ Също по този начин обсъдихме по какъв начин демокрации като Израел и Съединените щати са по-силни и по-сигурни, когато действаме съгласно върховенството на закона “, сподели Байдън.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР