Вашингтон, окръг Колумбия – Представители на Съединените щати все повече

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Представители на Съединените щати все повече
Коментари Харесай

„Неуспешна мечта“: Защо САЩ настояват Палестинската власт да ръководи Газа?

Вашингтон, окръг Колумбия – Представители на Съединените щати от ден на ден допускат, че Палестинската власт (ПА) би трябвало да ръководи над Газа, откакто Израел реализира задачата си да отстрани Хамас, групата, която сега управлява територията.

Но анализатори предизвестяват, че предлагането може да е нереалистично и прибързано, защото войната Израел-Хамас наближава началото на седмата си седмица.

Продължете да четете

листата от 3 детайла Президентът на Съединени американски щати Байдън е съден за „ съучастничество “ в „ геноцида “ на Израел в Газа Бивши чиновници на акцията на Байдън приканват за преустановяване на огъня сред Израел и Хамас „ Без преустановяване на огъня “: Поддръжници на Израел се събират във Вашингтон, окръг Колумбия, посред Газа война завършек на списъка

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и неговите най-хубави помощници неведнъж са изразявали цялостна поддръжка за израелската атака в Газа, само че все пак Вашингтон предложи индикации какво би желал да види след спора.

Администрацията на Байдън съобщи, че не поддържа безкрайно израелско военно наличие на територията и се опълчва на намаляването на обсадената линия или на трайното разселване на популацията.

Но в случай че Израел успее да измести Хамас от Газа – цел, която надалеч не е обезпечена – връщането на ПА назад в Газа ще се сблъска с доста трудности, в това число израелската съпротива.

По-рано този месец президентът на ПА Махмуд Абас наподобява предвижда връщането на властта в Газа при изискване, че бъде реализирано „ политическо решение “ на спора, което ще включва основаването на палестинска страна със столица Източен Йерусалим.

„ На няколко разнообразни равнища това е единствено чиста фантазия “, сподели Осама Халил, професор по история в университета в Сиракуза, за предаването на Газа на ПА.

Защо Съединени американски щати упорстват за това?

Халил сподели, че администрацията на Байдън е изправена пред възходящ напън поради поддръжката си за Израел, заради жестокостите, в които е упрекнат, че е направил в Газа. Най-малко 11 500 палестинци са били убити до момента, като специалистите на Организация на обединените нации предизвестяват за „ сериозен риск от геноцид “ на територията.

Така че лагерът на Байдън се пробва да пренасочи фокуса към края на спора, като твърди, че палестинците в последна сметка би трябвало сами да ръководят Газа, изясни Халил.


„ Това е за локалната публика, защото има безспорна липса на политическа воля в Съединените щати – изключително в годината на избори – да се търси отговорност от Израел “, сподели Халил пред Al Jazeera.

Той добави, че във Вашингтон има „ безспорен дефицит на свежи хрумвания “, което води до политика на „ отбягване на разрешаването на спорове и фокусиране върху ръководството на спорове “.

Както Съединени американски щати, по този начин и Израел изключиха опцията за политически връзки с Хамас след войната.

Как стигнахме до тук?

ПА — която се управлява от Организацията за избавление на Палестина (ООП) и нейната преобладаваща секта, Фатах — е основана през 1994 година като част от Споразуменията от Осло, които се стремят да изместят окупираните палестински територии от израелския боен надзор към цивилно управление.

Осло даде обещание възможна палестинска страна, само че по този начин нареченият кротичък развой в никакъв случай не докара до разрешаване на израелско-палестинския спор.

През идващото десетилетие АП продължи да следи лимитирана форма на самоуправление над Западния бряг и Газа, съществуваща редом с израелската окупация, която имаше съвсем цялостен надзор върху въпросите на сигурността в палестинските територии.

През 2005 година Израел едностранно изтегли военните си сили и демонтира селищата си в Газа, само че резервира надзор върху придвижването в и отвън крайбрежния анклав.

Една година по-късно Хамас завоюва палестинските законодателни избори в удар по ПА.

Тъй като Хамас се ангажира с въоръжена битка против Израел и Фатах се придържаше към мирния развой, двете страни не съумяха да помирят разликите си.

Междувременно Хамас беше изправен пред възходящ интернационален напън и избухнаха борби сред групата и ПА. През 2007 година Хамас завладя Газа и от този момент поддържа надзор над територията. От своя страна Българска комунистическа партия остана на Западния бряг, защото Израел продължи с разширението на своите заселници там.


Разривът на процедура раздели палестинското национално придвижване. Многократните опити за превъзмогване на пропастта със съглашения за помиряване се провалиха.

Със замразяването на мирния развой Израел блокира линията Газа, като в същото време затвърди още повече военната си окупация на Западния бряг с поддръжката на Съединени американски щати, в нарушаване на интернационалното право.

Какво споделиха американски публични лица?

Действайки при догатката, че Хамас ще бъде отстранен до края на настоящата израелска атака, Съединени американски щати в този момент се надяват на ПА да ръководи Газа още веднъж.

Помощник-държавният секретар по въпросите на Близкия изток Барбара Лийф сподели пред законодателите предходната седмица, че ПА е „ единственото палестинско държавно управление, което излезе от Споразуменията от Осло “.

„ Каквито и да са минусите му, това е държавното управление на палестинците на Западния бряг “, сподели Лийф. „ Ние в действителност имаме вяра, че в последна сметка палестинските гласове и желания би трябвало да бъдат в центъра на следконфликтното ръководство и сигурност в Газа. “

Тя добави, че „ АП е подобаващото място за търсене на ръководство “.

Държавният секретар Антъни Блинкен също допусна, че ПА ще поеме Газа в последна сметка. Той сподели по-рано този месец, че трайният мир „ би трябвало да включва палестинско ръководство и Газа, обединена със Западния бряг под палестинската власт “.

Байдън и неговите помощници също са говорили за възкръсване на двудържавното решение на спора.

Въпреки това Халил Джашан, изпълнителен шеф на арабския център във Вашингтон, мозъчен концерн, сподели, че до момента в който Съединени американски щати не приканват за преустановяване на огъня, говоренето за това, което се случва след войната, е „ губене на време “.


Той добави, че палестинците би трябвало да имат една власт в Западния бряг и Газа - само че след преустановяване на огъня и демократични избори.

„ Но да доведеш една неработеща власт на Западния бряг до цялостна купчина отломки в Газа, това е формула за злополука “, сподели Джашан пред Ал Джазира. Израелските бомбардировки са развалили съвсем половината жилищни здания на територията.

Халил, професорът по история, повтори мненията на Джашан за неосъществимостта на предлагането на Съединени американски щати.

„ Израел няма желание да се съгласи с палестинска страна “, сподели Халил пред Ал Джазира. „ И в последна сметка PA не може да се върне на гърба на израелските танкове и да каже: „ Ние сме новата власт. “

Какво сподели Израел?

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, чиято дясна партия Ликуд се опълчва на основаването на палестинска страна, съвсем отхвърли изказванията на своите американски съдружници, заявявайки, че Израел ще резервира контрола за сигурността над Газа.

„ Газа би трябвало да бъде демилитаризирана и Газа би трябвало да бъде дерадикализирана “, сподели той пред NBC News предходната седмица. „ И мисля, че до момента не сме виждали палестинска мощ, в това число палестинската власт, която да е в положение да го направи. “

Джахшан сподели, че е малко евентуално Съединени американски щати по този начин или другояче да оказват логичен напън върху Израел за по-широко разрешаване на спора.

„ Тази администрация потвърди, че е неспособна да покаже политическата или моралната воля или дипломатическите умения, с цел да ни приближи до тази концепция “, сподели Джашан пред Ал Джазира. „ Така че го проповядва, само че единствено като предпазен механизъм за своя дипломатически неуспех в района. Това не е реален вид. “

Халил също допусна, че Съединени американски щати не са съществени по отношение на разрешаването на спора. Той сподели, че Съединени американски щати оферират връщането на ПА, с цел да успокоят вътрешното неодобрение по отношение на западната поддръжка за Израел.

Обсъждането на бъдещото ръководство, добави Халил, също печели на израелците повече време за реализиране на към този момент неуловима победа в Газа.

Халил означи, че след повече от 40 дни безмилостни бомбардировки Израел към момента е надалеч от неутрализирането на Хамас. Палестинската група продължава да нападна израелските войски.

Израелските сили също не съумяха да освободят пленниците, взети по време на офанзивата на Хамас от 7 октомври, и не са умъртвили висши политически или военни водачи от палестинската формация.

Какво сподели PA?

Все отново 88-годишният президент Абас изрази подготвеност да върне ПА назад в Газа, само че единствено като част от по-широкообхватно решение.

„ Ще поемем напълно нашите отговорности в границите на всеобхватно политическо решение, което включва целия Западен бряг, в това число Източен Йерусалим и Ивицата Газа “, сподели Абас на Блинкен, представен от формалната палестинска осведомителна организация Wafa по-рано този ден месец.

Но за някои анализатори, минусите на ПА на Западния бряг и нейното все по-застаряващо и изолирано управление я вършат невъзможна да управлява палестинското национално придвижване.

Адам Шапиро, шеф на застъпничеството за Израел-Палестина в Democracy for the Arab World Now (DAWN), основана в Съединени американски щати правозащитна група, уточни смъртоносните нападения на Израел и насилието на заселниците, което се случва съвсем всекидневно в цялата страна. Западен бряг, тъкмо под носа на PA.

„ Наистина е умопомрачително “, сподели Шапиро, предлагайки PA като решение за Газа. „ Поставя се въпросът дали тези чиновници считат, че не обръщаме внимание, или просто не обръщат внимание. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР