Вашингтон обвинява Русия, че е започнала надпревара във въоръжаването, застрашаваща

...
Вашингтон обвинява Русия, че е започнала надпревара във въоръжаването, застрашаваща
Коментари Харесай

Вашингтон: с това оръжие Русия може да нанесе удар по нашия партньор Европа

Вашингтон упреква Русия, че е почнала конкуренция във въоръжаването, застрашаваща сигурността на Европа и Съединени американски щати. Това споделя заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Андреа Томпсън в изявление на Жана Немцова.

На 2 февруари изтича срокът, подложен от Вашингтон на Москва, в който Русия да стартира да съблюдава уговорките си по Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние. В противоположен случай Съединени американски щати щели да се отдръпват от него. Съединени американски щати настояват, че от над 5 години към този момент Русия нарушава постигнатите договорености.

По тематиката Жана Немцова беседва със заместник-държавния секретар на Съединени американски щати по контрола над въоръжаването и интернационалната сигурност Андреа Томпсън. Това е и първото огромно изявление, което тя дава след назначението си на този пост през април 2018 година.

Жана Немцова: Срокът на ултиматума изтича скоро. Какви са възможностите Съединени американски щати да денонсират Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние?

Андреа Томпсън: На 15 януари тази година се срещнах с съветския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков в Женева, с цел да обсъдим тази тематика. За страдание не постигнахме никакъв прогрес. Отговорът на Русия е следният - те ще продължат да нарушават контракта. Ако до 2 февруари Русия не стартира да съблюдава уговорките си по него, ние имаме намерение да прекратим нашите отговорности по него. Миналата седмица осведомих Северноатлантическия съвет на НАТО и получих цялостната поддръжка от генералния секретар, както и от нашите сътрудници.

Вие не говорите за отдръпване от контракта, а за неговото прекратяване. Къде е разликата?

Както към този момент декларирахме, ние ще преустановим нашето присъединяване за шест месеца. В рамките на тези шест месеца Русия може да се завърне към контракта. Но това ни освобождава от отговорности и ние можем да се занимаваме с проучвания и разработка на системи, аналогични на тези, които сега са на въоръжение в Русия.

Каква е тази ракетна установка, която имала Русия в нарушаване на контракта?

По класификацията на НАТО става дума за ракетата SSC8, или 9М729 - както я назовават руснаците. Претенциите ни към тази ракета се състоят в това, че нейната далекобойност надвишава 500 километра, което опонира на контракта. Ние се срещахме с руснаците и им предоставихме разследваща информация, която потвърждава, че тази система нарушава изискванията на контракта. Многократно сме им посочвали също и датите на тестванията и местата, където те са извършени.

Русия, от своя страна, упреква Съединени американски щати, че не съблюдават контракта, тъй като са разположили система за противоракетна защита в Румъния. И там имало ракетни установки, които нарушавали контракта. Вярно ли е това?

Това не е правилно. Русия е единствената страна, която не престава да повдига този въпрос. Другите участници в контракта, сътрудниците от НАТО и съдружниците настояват, че Съединени американски щати съблюдават Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват. Ние неведнъж сме предоставяли обстоятелства и информации, които удостоверяват това.

А може ли Русия да ревизира дали тези пускови установки подхождат на контракта, или няма такава опция?

Разбира се, че може. В контракта е записано, че вяска от страните може да прави случайни инспекции на системите на другата страна. Но дано да повторя, че ние предоставихме на съветската страна разследващи данни, сателитни фотоси и цялата информация. Предоставихме я и на нашите сътрудници. Но руснаците не престават със своята измама и агитация, което е смешно. Ние се опитваме да разберем аргументите, заради които те се пробват да прикриват своите нарушавания. Целият свят обаче вижда това шикалкавене.

Вие твърдите, че обстоятелствата могат да бъдат тествани. В контракта има уговорка за особено мониторингова комисия. Има ли такава комисия?

Такава комисия съществува. Ние съблюдаваме този контракт и изпълняваме отговорностите си по него. Свикваме заседания и продължаваме да се срещаме с нашите механически специалисти, както го изискват изискванията на контракта. Работата не е в това, че вратата е затворена - тя остава отворена. Но Русия продължава да нарушава контракта. Аз заявих на съветската страна, че това не е някаква образователна система или разработка. Това, което към този момент съществува, не е в лаборатория, нито даже на изпитателния полигон, а е въведено на въоръжение в подразделенията, които могат да нанесат удар по нашия сътрудник Европа.

Възможно ли е излизането на Съединени американски щати от контракта да подхожда на сегашните американски национални ползи? В изявление за вестник " Комерсант " Джон Болтън цитира Доналд Тръмп, който слага избрани условия за действието на контракта. Едното от тях е Русия да съблюдава съглашението, а другото - Китай да се откаже от ракетите, излизащи отвън рамките на контракта, въпреки Китай да не е страна по него.

Договорът за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние и цялата полемика касаят само Русия. За неуспеха на контракта в този основен миг е отговорна само Русия.

Сигурно знаете, че президентът Путин разгласи през март 2018 година, че Русия създава нови вид въоръжение. Той твърди, че Русия няма различен избор, откакто Съединени американски щати излязоха от Договора за противоракетната защита през 2002 година. Основателни ли са неговите опасения?

Тази полемика е голословна. Това е единствено изразителност и агитация, която не се основава на обстоятелства. Ние непрекъснато виждаме и чуваме това. Видяхме го да вземем за пример на 23 януари - на демонстративното показване на новата ракетна система. А хората, които участваха на тази реплика, нямаха опция да задават въпроси. Това беше просто смешно. Русия го назовава ограничения за обезпечаването на бистрота. Убедена съм, че множеството експерти ще кажат, че статичното проявление на системата не е доказателство, че радиусът на деяние на ракетите не нарушава контракта.

Смятате ли, че показаното през март въоръжение съставлява евентуална опасност за американската сигурност?

Мога да кажа, че нарушаващите контракта ракетни установки, които към този момент са въведени на въоръжение, са опасност за нашите европейски сътрудници и съдружници. Това е опасност и за американците. Русия има системи с такива благоприятни условия, които нарушават контракта, а ние сме длъжни да пазиме нашите ползи.

Ще се стигне ли до нова конкуренция във въоръжаването?

Русия към този момент вкара тези системи на въоръжение. Така че конкуренцията във въоръжаването към този момент е почнала. Руснаците очевидно нарушават съглашението и точно те започнаха така наречен конкуренция във въоръжаването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР